U PLAMENU

U Predsjedništvo nisu 1992. ušli niti pripadnici JNA

Vatrogasci Sarajevo
Foto: klix.ba
1/7
08.02.2014.
u 10:32

Nasilni prosvjednici zapalili su kontejnere s otpadom kod zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova BiH u središtu Sarajeva, a požar su podmetnuli i u kućice u kojim borave policajci iz osiguranja

Gorjelo je uz zgradu državnog Predsjedništva, Ministarstva vanjskih poslova koji se nalazi u istom kvartu, policijski objekti SIPA-e, vozila! Sukobi prosvjednika i huligana s policijom, plameni jezici koji su se desecima metara dizali u zrak, prizori su jučerašnjeg dana u glavnome gradu BiH u kojemu su se prosvjedi pretvorili u nasilje, pljačkaške pohode, uz kulisu topovskih udara i zvukova sirena. U zdravstvene institucije je tijekom poslijepodneva pristiglo više desetaka osoba među kojima je najveći broj policajaca koji su bili poput glinenih golubova koje su kamenicama napadali huligani. U Predsjedništvu nisu 1992. godine mogli ući niti pripadnici JNA koji su planirali desant. Više tisuća nezaposlenih i obespravljenih okupilo se upozoriti na tešku socijalnu situaciju, no prosvjednicima se priključio veliki broj uglavnom mlađih ljudi među kojima su bili i huligani koji su ulazili u zgrade, palili ih i pljačkali. Nagomilano socijalno nezadovoljstvo u Sarajevu je eskaliralo bez jasnih poruka i zahtjeva.

Nasilni prosvjednici zapalili su kontejnere s otpadom kod zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova BiH u središtu Sarajeva, a požar su podmetnuli i u kućice u kojim borave policajci iz osiguranja. Zapaljeno je međutim pet službenih automobila parkiranih ispred zgrade, a nasilnici su napadali i novinare koji izvještavaju o prosvjedima.

Među huliganima dominiraju mlađe osobe koje nastavljaju napadati policajce, a uz to priječe i prilaz vatrogascima. Pripadnici osiguranja Predsjedništva BiH ranije su uspjeli izbaciti nasilne prosvjednike koji su poslijepodne upali u zgradu nakon što su zapalili sjedište županije Vlade. Ravnatelj za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović je rekao kako je sve preraslo u nedopustivo nasilje koje mora prestati. - Policija je do sada djelovala krajnje suzdržano no mi sad već imamo ogroman broj ozlijeđenih policajaca”, kazao je Selimović u Sarajevu. Zatražio je od prosvjednika da se distanciraju od onih koji provode nasilje, pljačke i paljevine. Međunarodne organizacije koje djeluju u BiH također su pozvale na prestanak nasilja ne dovodeći u pitanje pravo građana da prosvjeduju zbog lošeg stanja u zemlji. Na sličan je način reagiralo i Izaslanstvo Europske unije u BiH te američko i njemačko veleposlanstvo u Sarajevu kao i druge međunarodne organizacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije