Ilija Jurković, povrtlar iz Gabele

U poljoprivredi nema stajanja, ali hoćemo li imati kome prodavati, ne znam

07.05.2020.
u 18:11

Dok su bila, da ih tako nazovemo normalna vremena, poljoprivrednike je malo tko primjećivao. Sada, kada su neke djelatnosti stale, gradići opustjeli, iako u odnosu na nekadašnja vremena rijetki, radnici na njivama, poput visibaba pod kasnim snjegovima, djeluju kao glasnici “proljeća”, odnosno nekog boljeg vremena. Pandemija koronavirusa umrtvila je i čapljinsku veletržnicu u Tasovčićima, malo je domaće robe, a kupaca još i manje.

Iliju Jurkovića iz Gabele, jednog od većih proizvođača povrća u čapljinskom kraju, zatekli smo u pretovaru robe. Za razgovor uvijek spremni Ilija objašnjava stanje:

Slabo naroda

“Borimo se, slabi su utovari, slabo ima kupaca, ali ne damo se, ponešto se naruči i vozi, ne zna se što će biti. Ovo je u sedam dana prva tura”, kaže Ilija secirajući stanje u povrtlarstvu, pa predstavljajući ponudu doline Neretve u ovom trenutku, nastavlja:

“Imamo mladi kupus, salatu, poriluk, špinat, blitvu, imamo sve, svake robe ima! Sad, hoće li ljudi uspjeti sve to prodati, drugo je pitanje. Kažem, smanjeni su utovari, slabo narod dolazi na tržnicu. Daj Bože da se sve to proda, koliko toga ima”.

Manje se radi

- Kažu, narod sad jede konzerve, jede zalihe stvorene prvih dana izvanrednog stanja, možda na red dođe i povrće?

“Valjda, kada se potroše kućne zalihe, valjda će početi kupovati i ovu hranu. Ja mislim da, tko jede poriluk, špinat i mladi luk, slabo će korona na njega”, spremno ističe Ilija, pa na upit – što ovoga proljeća radi, nastavlja:

“Malo sam smanjio, ne znaš kud će ovo okrenuti. Ove godine radim tri i pol hektra, ali radim sve - lubenicu, dinju, rajčicu... Sad je osam radnika na njivi. Što ćeš, moraš raditi i saditi. U poljoprivredi nema stajanja, moraš stalno raditi, a hoćeš li imati kome prodavati, to ćemo tek vidjeti”.

Uglavnom, krah turizma, prorijeđeni kupci iz Bosne, opasno su zaljuljali i poljoprivredu. Iako su cijene pristupačne, primjerice, stari kupus samo je 0,30 KM, nema kupaca, odnosno, kako proizvođači kažu, nema utovara. Međutim, u poslu ih drži nada da će, kako kažu, “narod morati i nešto drugo jesti osim konzervi”.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije