Sveučilišni likovni simpozij

U pet dana održale su se četiri radionice za srednjoškolce, djecu te studente Akademije

01.06.2022.
u 20:26

U Sveučilišnoj galeriji u Rodoču održan je petodnevni, deveti Sveučilišni likovni simpozij. Program je otvoren u vrtu Sveučilišne galerije, a okupljenima su se obratili voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović, rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić te v. d. dekana Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu dr. art. Svetislav Cvetković, piše Večernji list BiH. 

Kvaliteta radova

Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović istaknuo je kako se već tradicionalna Sveučilišna likovna kolonija od ove godine preimenovala u Sveučilišni likovni simpozij. Razlog tomu, kako Ivanović navodi, činjenica je da se ovim Simpozijem želi naglasiti edukacija, odnosno ostvariti komunikacija i razmjena iskustava i ideja između djece s umjetničkim potencijalom i studenata Akademije likovnih umjetnosti s jedne strane te likovnih umjetnika s već ostvarenim karijerama s druge strane. Jedan od zadataka ovog Simpozija postaje i uključivanje šire društvene zajednice u aktivnosti akademske zajednice kroz program ovog likovnog Simpozija, gdje su se u pet dana održale četiri radionice za djecu, srednjoškolce te studente Akademije koji su radili na posebnoj kiparskoj radionici, ali i otvaranjem izložbe i predavanjem profesora emeritusa dr. sc. Antuna Karamana.

U Sveučilišnoj galeriji u Širokom Brijegu otvorena je zajednička izložba skulptura i grafika Katarine Galić i Mateje Galić pod nazivom Interakcija. Tom prigodom dekan Akademije likovnih umjetnosti Svetislav Cvetković naglasio je kako se radi o iznimno kvalitetnom postavu koji ne bi bilo moguće postaviti bez potpore Sveučilišta u Mostaru. Kustos izložbe i autor teksta u katalogu, povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović približio je kiparski opus, tehnike i motive stvaralaštva akademske kiparice Mateje Galić, kao i monokromatski ciklus grafika fluidnih oblika Katarine Galić. Filipović je naveo razlike u karakteru njihova opusa, ali i interakciju međusobnih utjecaja. Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić pohvalio je rad Akademije te je rekao kako fokus večeri treba biti na umjetnicama Katarini Galić i Mateji Galić, pritom se referirajući na naslov izložbe Interakcija, smatrajući ga simptomatičnim za današnje prilike u kojem taj pojam definira kao komunikaciju.

Profesor emeritus dr. sc. Antun Karaman održao je, u sklopu Simpozija, predavanje na temu "Kolorizam dubrovačke slikarske škole". Profesor Karaman referirao se na razdoblje između 1930. i 1940. godine kada se na dubrovačkom likovnom prostoru dogodio značajan iskorak prema kolorističkom slikarstvu. Uvidom u najznačajnije etape i protagoniste vezane za spomenuto slikarstvo posjetitelji predavanja prepoznali su i jednog kolorističkog slikara te tradicije na ovom likovnom Simpoziju - Josipa Škerlja.

Potvrdnica za sudionike

Posljednjeg dana Sveučilišnog likovnog simpozija postavljena je izložba radova umjetnika koji su sudjelovali na Simpoziju kao i radova polaznika sa svih radionica. Prilikom otvaranja izložbe, voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović zahvalio je svim sudionicima ovog projekta. Posebno je zahvalio na suradnji i potpori Fondaciji za muzičke scenske i likovne umjetnosti i prisutnom predsjedniku Fondacije, akademskom glumcu Arminu Omeroviću. Omerović je pohvalio rad Sveučilišne galerije i ovaj Simpozij koji je okarakterizirao uspješnim, izražavajući želju za daljnjom suradnjom. Za kraj, Marin Ivanović zatvorio je Simpozij dodjelom potvrdnica svim sudionicima s otvorenim pozivom za sudjelovanjem na idućem, kada će se upriličiti proslava desete godišnjice.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije