Vjekoslav bevanda

U parlamentu normalni različiti stavovi o proračunu

'Beograd, 4. februara 2013 - Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Palati Srbija. Bevanda je danas doputovao
Foto: 'SRĐAN ILIĆ'
30.12.2015.
u 15:17

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas usvojio Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu, izražavajući nadu da će to danas uraditi i Dom naroda.

Budući da je na sjednici bilo različitih stavova o ovom aktu, Bevanda je kazao da je normalno da političke grupacije i pojedinci iznose različita mišljenja o proračunu, jednom od najozbiljnijih dokumenata koji se donosi na godišnjem nivou.

No, mišljenja je da su rasprave vođene u parlamentu o ovom pitanju bile korektne i konkretne, naglašavajući da će usvajanje proračuna BiH za narednu godinu prije isteka tekuće, omogućiti da BiH 1. januara u 2016. godini ima normalno financiranje te da se može baviti drugim stvarima.

Komentirajući primjedbe o novom zapošljavanju u institucije BiH, kazao je da od 365 zaposlenih 200 će biti zaposleno u državnom zatvoru koji bi u punu funkciju trebalo biti stavljen u zadnjem kvartalu iduće godine.

U Graničnoj policiji bit će zaposleno 100 kadeta koji su prošli obuku, oko 40 u Agenciji za istragu i zaštitu (SIPA), precizira Bevanda, dodajući da za sve izmjene pravilnika o sistematizaciji kojima se predviđa zapošljavanje izvan onoga što je predviđeno proračunom treba dobiti potvrdu u Vijeću ministara BiH.

Kada je u pitanju povećanje proračunskih izdvajanja za neke od institucija, Bevanda je objasnio da je za Ministarstvo obrane uvećanje za 4,8 milijuna KM, za Ustavni sud BiH 160.000, Tužiteljstvo BiH 500.000, za Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa 200.000, a za Ured za veterinarstvo 400.000 KM.

Također, Uprava za indirektno oporezivanje, dodao je Bevanda, dobit će 6,4 milijuna KM više za održavanje objekata na graničnim prijelazima te plaće i naknade za nove radnike koji će biti zaposleni, dok je za državni zatvor u proračunu predviđena stavka od četiri milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije