Naslovnica Vijesti

U ožujku 2018. konferencija o uzrocima neravnopravnosti Hrvata u BiH

21. travnja 2017. u 10:00 0 komentara 94 prikaza

U Međugorju je, u organizaciji Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH, održan završni sastanak Organizacijskog odbora znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti”.

Europska perspektiva

Sastanku su nazočili i predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH, Odjela za znanost i obrazovanje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora te Instituta za društveno-politička istraživanja Mostar. Sastanak je realiziran u cilju ocjene uspješnosti skupa koji je održan u Neumu 16. i 17. ožujka 2017. godine te definiranja predstojećih aktivnosti Organizacijskog odbora. Zaključeno je kako je skup u Neumu organiziran sukladno najvišim standardima te da predstavlja početak sustavnog znanstveno-stručnog bavljenja položajem Hrvata BiH u odnosu na europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, na čemu će se i u predstojećem razdoblju posvećeno raditi.

Na sastanku su usvojeni i sljedeći zaključci koji predstavljaju cjelovit odraz sadržaja znanstveno-stručnog skupa “Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti”:

1. Hrvati BiH su autohton narod Bosne i Hercegovine i u povijesno-političkom smislu nacija koja tvori BiH zajedno s druga dva naroda i ostalim njezinim žiteljima. Znanstveno-stručnim skupom “Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti” nacionalni identitet Hrvata BiH je na akademskoj razini dodatno artikuliran i situiran unutar europskog vrijednosnoga sustava.

2. Političke vrijednosti federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja najprikladnije su za trajno uređenje odnosa među zajednicama i održivu organizaciju pluralnih društava kao što je Bosna i Hercegovina, a temeljene na uzajamnom priznanju, poštivanju i suradnji vođenom načelima kompromisa, dijaloga i konsenzusa.

3. Konstitutivnost, kao neupitna povijesno-tradicijska odrednica države Bosne i Hercegovine, verificirana i njezinim Ustavom, nije u suprotnosti s političkim vrijednostima suvremene Europe. Naprotiv, ona je temeljna odrednica višenacionalnih država Europe, svijeta i višenacionalnoga karaktera BiH kao države triju nacija koje, uz etničke, imaju i jasno određene političke identitete te jasan putokaz na kojim načelima je nužno organizirati europsku BiH.

4. Znanstveno-stručni skup “Hrvati BiH - nositelji europskih vrijednosti” početak je procesa koji će se nastaviti kroz posvećen rad njegovih sudionika i u idućem razdoblju. U ožujku 2018. godine održat će se nastavna konferencija koja će ponuditi konkretne odgovore na pitanja o uzrocima neravnopravnosti Hrvata BiH, svim njezinim pojavnim oblicima i načinima njihova otklanjanja. Tada će se ponovno okupiti hrvatska akademska, intelektualna, stručna i politička elita u cilju ocjene stanja i kretanja u različitim sferama društvenog i političkog života Hrvata BiH.

Potreba istraživanja

5. Pozivaju se šira akademska, intelektualna, kulturna, društvena, politička javnost i mediji na izgradnju europske političke kulture u BiH i aktivnu promociju njezinih vrijednosti. Ta je opredijeljenost nužna pretpostavka demokratskoga razvitka BiH i njezine dugoročne stabilizacije kroz društvenu, političku i kulturnu europeizaciju i emancipaciju. Posebno je značajna činjenica da je na skupu prepoznata potreba za kontinuiranim znanstveno-stručnim angažmanom na predmetnom i relevatnim srodnim područjima istraživanja. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.