nakon porasta cijena

U ovom dijelu BiH ograničava se kupovina ulja i brašna

22.03.2022.
u 19:57

Trgovci u Republici Srpskoj su nastavili s povećanjem cijena kako osnovnih životnih namirnica, tako i ostalih proizvoda, a s druge strane, sve više njih uvodi ograničenja kada je u pitanju prodaja ulja i brašna.

Tako u jednoj trgovini na jednom računu ne može biti više od pet litara ulja i 25 kilograma brašna. S druge strane, u drugoj trgovini prodaja ulja je ograničena na tri litra, a brašna na 25 kilograma.

Na trećem mjestu kupci mogu nabaviti do pet litara ulja, a zabrane nema za ostale namirnice, piše Glas Srpske. 

U Inspektoratu RS kazali su kako zakonski nije moguće ograničiti količinu kupovine nekog artikla, te da trgovci mogu uvesti ograničenje samo na osnovu odluke Vlade RS, a ta mjera još nije donesena.

I dok pojedini ograničavaju prodaju, cijene nastavljaju rasti pa je tako vreća brašna od 25 kilograma dostigla i cijenu od 40 maraka, što domaće stanovništvo ne pamti da je ikad bilo.

Nastavljen je jučer i rast cijena kruha, ali i ostalih proizvoda od brašna, kao što su lepinje, koje sada iznose 70 feninga, što je poskupljenje za 20 feninga u odnosu na prošli tjedan. 

"Ranije su neki formirali više cijene kruha, a u našim pekarama je od jučer kruh skuplji za 15 feninga. Glavni razlog za to je rast cijena brašna", rekao je Saša Trivić koji je i na čelu Unije udruženja poslodavaca RS.

Kada je riječ o ograničenju prodaje ulja i brašna, Trivić navodi i kako je glavni razlog sprečavanje preprodaje ovih namirnica.

I tržišna inspekcija kontrolirala je od 14. do 18. ožujka tržne centre i trgovine kako bi utvrdila poštuju lib Uredbu o ograničenju marži u prometu robe. Inspektori su obavili 15 kontrola i utvrdili nepravilnosti u 12 slučajeva, zbog kojih je izdano 26 prekršajnih naloga u vrijednosti od 111.700 maraka.

Kava je u pojedinim ugostiteljskim objektima od jučer skuplja za pola KM, a predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić naveo je da će oni koji nisu korigirali cijene to učiniti idućih dana.

"One će biti više od 10 do 15 posto. Sve je poskupjelo pa će i naše usluge. Kafić je luksuz, nije moranje. Onaj tko nema novac za kafić neka sjedi kod kuće. Tako je bilo i do sada", naveo je Tatić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?