Razgovor: Zdravko Mioč, načelnik općine Kupres

U ovoj godini uložit ćemo oko 1,3 milijuna KM u javne i infrastrukturne objekte

26.07.2023.
u 18:26

Dok je u ostatku zemlje, osobito na jugu, paklena žega s temperaturama iznad 40 stupnjeva, na Kupresu, s prosječnom nadmorskom visinom od 1200 m, znatno je prihvatljivijih 30-ak, s noćima ugodnima za spavanje. Ljetni turizam polako se bliži zimskom, po kojem je Kupres odavno poznat, već ga je nadmašio po brojnosti sadržaja koje nudi, a Kuprešani očekuju da će ga postupno dosegnuti i po posjećenosti te gostima, a time i po prihodima.

- Krećemo se u dobrom smjeru, imamo novih sadržaja, a dobar primjer je sportski turizam u kojem je napravljen dodatni iskorak. Tvrtka Adria Ski izgradila je dodatna tri nogometna terena na Sportsko-rekreacijskom centru Čajuša, tako da tu istodobno može boraviti na pripremama šest nogometnih klubova. Ovih dana upravo je tako i bilo, u isto vrijeme na Čajuši se pripremalo šest klubova Premijer lige BiH te još jedan, sedmi klub, na terenu na Kupresu. Bilo je dobro popunjeno i to je pun pogodak kad je riječ o ulaganju te tvrtke na proširenju dodatnih kapaciteta, koje koristimo kao ponudu u ljetnom turizmu - govori za Večernji list Zdravko Mioč, načelnik općine Kupres.

Što još čini ljetni turizam Kupresa? Koji se još sadržaji nude u ljetnoj sezoni, koji s popularnim zimskim kupreškim turizmom čine ukupnu turističku ponudu tijekom godine?

- U ljetnom turizmu imamo našu poznatu tjednu manifestaciju "Dani kosidbe na Kupresu", koja završava Strljanicom, natjecanjem kosaca. Zatim, tu je i Bosnia Rally, veliki skup motociklista iz cijeloga svijeta. U Kupresu im je baza cijeli tjedan, odatle polaze i vraćaju se tijekom vožnji po Bosni. Upravo smo u nedjelju imali druženje s više od 300 motociklista. Imamo i dva jahališta, dosta su posjećena, a sljedeći vikend imat ćemo Qpres Enduro, brdski biciklizam međunarodnog karaktera, na našoj planini Stožer.

Održava se treću godinu, sa sve većim brojem posjetitelja, a u nedjelju su finalne utrke. Ove godine dolaze biciklisti iz Hrvatske, Slovenije, Švicarske, Srbije, Njemačke. Imamo i naše Kukavičje jezero, niže južnih obronaka Stožera, osam kilometara od Kupresa, naše japage, kraške fenomene, i naše stećke, nematerijalno i kulturno blago. Uz to, imamo dosta vikendica, u njima preko ljeta borave njihovi vlasnici ili ih iznajmljuju drugim gostima koji bježe od mora i vrućina da se malo u svježini i zelenilu odmore... Ima se što vidjeti i osjetiti, sve navedeno doprinosi promicanju i razvoju našeg turizma u ljetnoj sezoni. U tijeku je osnivanje Turističke zajednice, do početka zimske sezone bit će u funkciji.

Počinjete s gradnjom nove zgrade dječjeg vrtića. Kad je planiran završetak i da se djeca usele u svoju novu kuću, znatno prikladniju od sadašnje zastarjele?

- Pripremni radovi su počeli, nadamo se da ćemo do zime završiti prvu fazu, odnosno stavljanje vrtića pod krov, a onda ćemo vidjeti da se i prije tog roka ide na raspisivanje natječaja za unutarnje radove, da se preko zime može nešto raditi unutra. Želja nam je pokušati do Dana naše općine, 18. rujna iduće godine, staviti novi vrtić u funkciju.

Koliko će to financijski stajati i kako mislite namaknuti novac?

- Za prvu fazu osigurali smo 413.000 KM bez PDV-a. Procjene su da će nam za unutrašnje uređenje trebati između 500.000 i 600.000 KM, nemamo u ovom trenutku troškovnik za opremanje, tako da konačni iznos ne mogu reći.

Ostaje nam još uređenje dvorišta, postavljanje ograde. Malo nam je teren nezgodan pa će nas to koštati, tako da će nam za to trebati od 150.000 do 160.000 KM. To su neki grubi okvirni troškovi. Izvori su nam standardni: Vlada RH preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlada FBiH i jednim dijelom Općina Kupres.

Imate li u planu još neke infrastrukturne projekte u ovoj godini? Koje su trenutačno najaktualnije i najvažnije potrebe u javnoj i interesnoj sferi općine?

- Moramo uraditi malo na rebalansu našeg općinskog proračuna, da krenemo u raspisivanje natječaja za utopljavanje drugog dijela zgrade OŠ fra Miroslava Džaje. Dobili smo sredstva od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a očekujemo jedan dio iz Programa prekogranične suradnje između RH i BiH. Pretpostavljamo da ćemo do jeseni, do početka školske godine, ili neposredno tijekom školske godine, i taj dio završiti. Trenutačno radimo na vanjskom utopljavanju naše općinske zgrade, a raspisan je natječaj za unutrašnje uređenje. Čekamo osiguravanje tampona za asfaltiranje što gradskih, što seoskih ulica. Tu imamo određene probleme, tako da nas očekuje ljeto puno radova i aktivnosti. Na sve te radove, uključujući i dječji vrtić, očekujemo ulaganja oko 1,300.000 KM u ovoj godini.

Ima li odlazaka radne snage iz Kupresa u zapadne zemlje i poduzimate li neke mjere iz demografske politike?

- Kupres u tome nije nikakva iznimka u odnosu na sve ostale općine i gradove. Ne samo da nedostaje kvalificirane radne snage nego nedostaje i običnih radnika u nekim zanimanjima. I mi u Općini s tim muku mučimo, u posljednje tri godine ostali smo bez tri građevinska inženjera, a nedostaje nam i geodet, pa i kvalitetni ekonomisti i pravnici. Unatoč tome što kažemo da ćemo građevinskim inženjerima i geodetu dati besplatno stan na korištenje, na tri, četiri natječaja nismo imali nikog prijavljenog. Svakako da je i novi vrtić jedna od demografskih mjera, sada će se primati i djeca jasličke dobi, a za iduću godinu promijenit ćemo odluku i povećati jednokratne pomoći za novorođenu djecu i naknade za obitelji s jednim, dvoje, troje i više djece.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije