SUMNJIČE SE ZA PRIMANJE MITA

U Osijeku uhićena tri suca i poduzetnik, sudac Vekić priveden na adresi svoje prijateljice

09.06.2021.
u 12:07

Uhićena su trojica osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić u ožujku prozvao za kriminal, među ostalim, primanje mita kako bi ga oslobodili u sudskom postupku za izvlačenje novca iz Dinama. Akcija je krenula rano jutros.

USKOK je još ranije potvrdio da istražuje osječke suce slijedom Mamićevih navoda, a nedavno je iskaz u BiH dao i sam Zdravko Mamić. Riječ je o najprozivanijim sucima, Darku Krušlinu, Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću. Među osumnjičenima su i Drago Tadić te braća Mamić.

Pred kućom Ante Kvesića bila je policija koja je pretražila njegov dom. Policijska marica je i pred zgradom prijateljice suca Zvonka Vekića za koju je Mamić govorio da su se sastajali u njezinom stanu te da im je platio let za Dubai. Na adresi Vekićeve prijateljice bio je i sam Zvonko Vekić. Policija ga je provela od stana do garaže gdje su se zadržali jedno kraće vrijeme i vratili u stan, a oko 10.40 sati je priveden.

USKOK je pretresao i Županijski sud u Osijeku, odnosno urede uhićenih sudaca. Kako neslužbeno doznajemo, Drago Tadić i Zoran Mamić su osumnjičeni za posredovanje pri davanju mita. Za osječke suce USKOK će poslati zahtjev za određivanjem istražnog zatvora i to po sve tri moguće točke - opasnost od bijega, ometanje istrage i ponavljanja djela. Za pretpostaviti je i da će isti prijedlog ići i protiv Drage Tadića. Podsjetimo, Drago Tadić je već jednom osuđen zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša, pobjegao je u BiH gdje je, po tamošnjim zakonima, mogao zamijeniti zatvorsku kaznu za novčanu što je i učinio. Dakle, otkupio je svoju kaznu. Poučeni tim iskustvom, a s obzirom da Tadić ima dvojno državljanstvo, USKOK se vjerojatno neće usuditi riskirati.   Kako doznajemo, četvorica uhićenih bit će popodne prevezeni na ispitivanje u USKOK u Zagreb koji vodi cijelu akciju, a godinama su surađivali s osječkim USKOK-om. O svemu su se oglasili policija i USKOK. - Kriminalističko istraživanje provodi se nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti. Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila četiri osobe, od čega trojicu pravosudnih dužnosnika, te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje. Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnijeta USKOK-u - objavio je MUP. USKOK je pak objavio da je trojici sudaca skinut imunitet.

- USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo - priopćio je USKOK. Podsjetimo, suci Vekić i Krušlin su navodno 24. srpnja 2017. bili na maksimirskom stadionu na kojem se igrala utakmica između Hrvatske i Ukrajine. Prema navodima osuđenog Mamića, on ih je tada upoznao, a tvrdio je i da je razgovarao s njima o svom predmetu. Krušlin je inače bio predsjednik sudskog vijeća koje je Mamića osudilo na šest i pol godina zatvora, a tu je presudu nedavno potvrdio i Vrhovni sud.

Osuđeni Mamić tvrdi i da je tada sa svoje ruke skinuo sat i dao ga Krušlinu. U svom očitovanju Krušlin je pojasnio da se tada popilo, te da je na povratku u Osijek, shvativši da mu je na ruci Mamićev sat, taj sat odmah odlučio vratiti. Tvrdi da ga je dao osobi koja je s njim bila u vozilu i da je ta osoba sat vratila Mamiću. Sudac Vekić i Krušlin pojavili su se i u Buševcu na nekoj proslavi na kojoj je bio i Mamić, a osuđeni bjegunac tvrdi da se i tada razgovaralo o njegovu predmetu. Prozvani suci, koje Mamić javno optužuje i da su od njega uzeli poveću svotu novca, u svojim su javnim istupima sve navedeno više puta demantirali.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije