U središtu Posavske županije u tijeku radovi iz projekta PIPLS, najavljeni i novi

U Orašju se uređuju pješačke staze, proširuje poduzetnička zona Dusine, uskoro i obnova regionalnih cesta

storyeditor/2023-08-20/orasje.png
21.08.2023.
u 18:11

Ljetno vrijeme Grad Orašje koristi kako bi realizirao što više projekata kojima se podiže kvaliteta života tog posavskog područja, ali i infrastruktura kako bi se poduzetnička zona Dusine, koja već dulje vrijeme slovi kao najbolje uređena u FBiH, podignula na još višu razinu izvrsnosti, piše Večernji list BiH.

Posebnost je takvih projekata i pristup gradonačelnika Orašja Marijana Oršolića. Vrlo često se gradonačelnik sa suradnicima može vidjeti na terenu pri obilasku radova kako bi konkretnim sugestijama izvođača dodatno kontrolirao u poštivanju svih odredbi ugovora i zadanih rokova.

PIPLS nagrađuje najbolje

Jedan od aktualnih projekata je uređenje pješačkih staza, samo na prvu projekt koji, možda, nije toliko važan, ali za one koji svakodnevno dolaze ili borave u sjedištu Grada Orašja itekako je prioritet Grada. Projektom se povećava sigurnost pješaka, koja je posebno došla do izražaja proteklih blagdana kada je Grad Orašje udvostručio broj stanovnika. Orašje je, inače, proglašeno među 10 najuspješnijih općina i gradova u BiH koji su dobili bespovratna novčana sredstva u okviru Projekta unaprjeđenja učinkovitosti lokalnih usluga (PIPLS), koji primarno financira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH. Projekt PIPLS ima za cilj unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje imovinom i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu. Grad Orašje kandidirao je projekt "Modernizacija cestovne infrastrukture u Gradu Orašju" vrijedan 230 tisuća KM, od čega UNDP sudjeluje s 91.849 KM. Ukupna vrijednost PIPLS-a u segmentu unaprjeđenja infrastrukture za javne usluge je 2,9 milijuna KM, od čega će 860.000 KM sufinancirati Švedska i UNDP, a ostatak sredstava investirat će same lokalne samouprave. U sklopu ovog projekta provodi se rekonstrukcija dijela pješačkih staza u Trećoj i Osmoj ulici u Orašju. U Osmoj ulici bit će popločana pješačka staza, a u Trećoj ulici, uz popločavanje staze, bit će riješen i odvod oborinskih voda te obavljena zamjena rubnjaka uz pješačku stazu. Izvođač radova u objema ulicama je tvrtka Dom-Invest d. o. o. Orašje, ugovorena vrijednost radova s PDV-om za Osmu ulicu nešto je veća od 63.000 KM, a za Treću nešto manja od 70.000 KM. Pri završetku radova uz obje pješačke staze bit će posađene i nove sadnice. U sklopu istog projekta predviđena je i rekonstrukcija Ulice oslobođenja u Matićima koja podrazumijeva zamjenu kolničkog traka i rješavanje odvoda oborinskih voda, čiji radovi počinju uskoro, ističu u Gradskoj upravi Orašja. Za isticanje su i dobivena sredstva na temelju ugovora koji je s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta potpisao gradonačelnik Oršolić za projekt "Proširenje cestovne mreže u poduzetničkoj zoni Dusine, Orašje". Projekt je ukupno vrijedan 212.216,90 KM, a na temelju toga ugovora dobivena su sredstva u iznosu od 125.000 KM, odnosno gotovo 60% novčanih sredstava. Ukupan iznos sredstava dodijeljen korisnicima (12 gradova i šest općina) projekata poticaja razvoja obrta i srodnih djelatnosti i poticaj novoosnovanim subjektima i jačanje konkurentnosti za mala i srednja poduzeća je 6,5 milijuna maraka.

Ekograd Orašje

Još je jedna dimenzija Grada Orašja koja dobiva na kvaliteti življenja u tom posavskom području u kojem sve više niču stambene zgrade i gdje su na čekanju građani koji žele kupiti stan. Neupitno je da Orašje postaje destinacija poželjna za život, no često u takvom građenju privatni investitori zaboravljaju da neupitno lijepoj estetskoj dimenziji novih zgrada nedostaju i zelene površine koje sve više zamjenjuje beton. Jedan od značajnijih graditelja takvih zgrada kazao nam je da će se i to promijeniti, pa naknadno postaviti drvorede. Ostaje pratiti realiziranje i ove vrste projekata.

I za kraj vijest koja se odnosi na cijelo područje Posavske županije. Grad Orašje i dvije općine PŽ-a ovih dana počet će s obnovom pet regionalnih prometnica u ukupnoj dužini od 9350 km na osnovi ugovora koji je ministar prometa, veza i zaštite okoliša PŽ-a Pero Radić potpisao u Vladi PŽ-a s predstavnicima izvođača radova Eko prom d. o. o. Brčko i Roading d. o. o. Gračanica. Ukupna vrijednost radova s PDV-om iznosi 1,836,589 KM. Ako vremenski uvjeti dopuste, radovi bi trebali početi uskoro, a rok izvođenja je 30 dana.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?