Popis stanovništva u BiH

U Olovu smanjen broj Hrvata za 64 posto

20.09.2016.
u 11:00

U Olovu su još od srednjeg vijeka poznata nalazišta olovne rude, po čemu je i dobilo ime. Ali, Olovo je više od toga. Ono je simbol idiličnog živo+ta u pitomoj dolini okruženoj mirisom četinarske šume, plavetnilom neba i hukom bistrih i brzih voda. Dolazeći do Olova, možete proći kroz prekrasni kanjon rijeke Stupčanice, koji plijeni svojom ljepotom i izdvojenošću od ostatka svijeta. Ova rijeka se u središtu mjesta, pored samog topličko-rekreativnog centra “Aquaterm”, spaja s rijekom Biošticom te zajedno s njom formira Krivaju koja teče dalje prema Zavidovićima. Ime je dobilo po bogatstvu olovnih rudokopa, gdje se kopalo najkvalitetnije olovo. U Olovu se nalazi svetište Gospe Olovske.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Olovo živi 10.175 stanovnika, dok je, prema popisu iz 1991. godine, općina brojala 16.956. Muškaraca ima 5084, dok je žena 5091.

Najviše Bošnjaka

Prema nedavno objavljenim službenim podacima stoji kako u Olovu danas živi 230 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, bilo 642. Bošnjaka je 9701, dok je Srba 77. Ostalih je 139, osam stanovnika je bez odgovora, dok se 20 osoba nije izjasnilo po nacionalnoj osnovi.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije