STRAH I PANIKA

U Odžaku sve ih više traži psihosocijalnu pomoć, a ona im svakodnevno stiže i preko društvenih mreža

23.04.2020.
u 18:00

Centar za mentalno zdravlje na području općine Odžak u Posavskoj županiji 24 sata pruža psihosocijalnu potporu i informacije građanima koji se osjećaju uplašeno, uznemireno ili potišteno tijekom pandemije koronavirusa. Prema evidencijama tamošnjih zaposlenika, zamjetan je i znatno povećan broj građana koji se do sada nisu javljali u Centar, a radi se najčešće o kroničnim bolesnicima koji se obraćaju zbog potrebe za psihosocijalnom potporom.

Kronični bolesnici

- Posljednjih mjesec dana koliko traje pandemija, tim Centra za mentalno zdravlje Odžak pružao je usluge intervencija u krizi u smislu razgovora preko telefona i videopoziva u cilju informiranja, educiranja, ventiliranja i prihvaćanja osjećaja, kao i pronalaženja načina prevladavanja utjecaja stresa.

Veoma važnim pokazalo se uspostavljanje odnosa s pacijentom, empatijsko praćenje i razumijevanje u cilju optimizacije klijentova funkcioniranja, promoviranje njegove autonomije, podizanje samopouzdanja i smanjenje anksioznosti - objašnjava Ana Majić, glavna sestra Doma zdravlja Odžak i okupacijska terapeutkinja. Kako objašnjavaju u timu CMZ-a Odžak, intervencije u kriznoj situaciji u lokalnoj zajednici obuhvaćaju i izlazak na teren i kućne posjete, posebice ruralnog stanovništva i osoba treće životne dobi u cilju pružanja psihosocijalne potpore u kriznoj situaciji u zajednici tijekom izvanrednog stanja, a uz primjenu preporuka Kriznog stožera općine Odžak i mjera zaštite od širenja zaraznih oboljenja.

Komunikacija veoma važna

Usluge okupacijske terapije provode se u kućnim uvjetima uz telefonske i dogovorene videosastanke. - Komunikacija s pacijentima odvija se i preko društvenih mreža. Ostvarena je dobra suradnja s timovima obiteljske medicine, a planirani kućni posjeti obavljaju se uz dobru suradnju s Polivalentnom patronažnom službom Doma zdravlja Odžak. Suradnja s Crvenim križem općine Odžak, Udrugom Neuron i Samaritanskom udrugom odvija se kroz volonterski angažman profesionalaca i članova udruga. Pružamo psihosocijalnu pomoć i potporu našim klijentima, članovima njihovih obitelji, starima i nemoćnim, oboljelim od COVID-19 i članovima njihove obitelji - zaključuje dipl. medicinska sestra Majić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?