Naslovnica Vijesti

U obrtu je zaposleno 56.940 osoba, a nove mjere donijele su snažan rast

03. siječnja 2018. u 15:00 0 komentara 288 prikaza

Godina je na svome početku. Gospodarstvo je, unatoč lošem cjelokupnom ozračju, i dalje najzdraviji segment ove zemlje. Obrtništvo, koje danas zapošljava 56.000 osoba, planira nove ekonomske mjere nakon prošlogodišnjih povoljnijih cijena goriva, povoljnijih kredita i drugih važnih odluka donesenih za obrt. O svemu tome, dosadašnjem radu, planovima i ciljevima Obrtničke komore u Federaciji BiH, u intervjuu za Večernji list govori njezin glavni tajnik Domagoj Andrijanić.

Gospodine Andrijaniću, za početak, recite nam nešto više o Obrtničkoj komori? Primjetno je da se ta institucija otvorila i svome članstvu, ali i cjelokupnoj javnosti u posljednje vrijeme te da kvalitetnim potezima doprinosi boljem gospodarskom okruženju.

- Obrtnička komora Federacije BiH je institucija osnovana odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Prema zakonskim odredbama, zastupa i predstavlja obrtnike i osobe koje obavljaju srodne djelatnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine pred federalnim i drugim tijelima, u zemlji i inozemstvu. Funkcionira kroz jedinstven sustav koji čini deset županijskih obrtničkih komora i Federalna obrtnička komora koja nadzire i koordinira rad obrtničkoga sustava u FBiH. U obrtništvu danas imamo više od 48.000 obrta.

Statistika pokazuje kako je u obrtu zaposleno više od 56.000 osoba samo na prostoru Federacije. To obrtnike, pa i Obrtničku komoru koja je na čelu svega, čini jednim od najvećih poslodavaca.

- Da, upravo tako. U obrtništvu je, prema posljednjim pokazateljima, zaposleno 56.940 osoba, što čini oko 12 posto zaposlenosti u Federaciji BiH. Također, uz činjenicu kontinuiranog zatvaranja određenih obrta, u posljednje dvije godine bilježimo rast od 9176 zaposlenih u obrtu, što izravno predstavlja trećinu ukupnog rasta broja zaposlenih u FBiH. Ti činjenični pokazatelji izdvajaju nas od ostatka gospodarskih djelatnosti u Bosni i Hercegovini. Međutim, u obrtništvu se danas suočavamo i s velikim brojem problema i izazova koje menadžment Obrtničke komore FBiH sustavnim zakonskim normiranjem te pružanjem pogodnosti za obrtništvo pokušava riješiti.

Spominjete probleme, spomenuli ste zakonske odredbe, stoga, s kojim problemima se obrtnici u FBiH susreću i kakav je zakonodavni okvir kada su oni u pitanju?

- Nacrt novog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u završnoj je fazi. Usvojen je u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine i nalazi se u završnoj javnoj raspravi. Obrtnička komora Federacije, zajedno s ostalim županijskim komorama, iznijela je svoje prijedloge i sugestije na nacrt zakona. Jedna od ključnih zakonskih odredbi je dosadašnja nemogućnost uvoza i izvoza za obrtnike u FBiH. Prijedlogom zakona ide se u smjeru omogućavanja obrtnicima uvoza repromaterijala i izvoza gotovih proizvoda, odnosno uvoza i izvoza. Skraćuje se procedura registracije obrtničke djelatnosti s 15 na sedam dana, a prvi put se uvode sankcije i zaposlenicima Uprave ako navrijeme ne urade svoj dio posla. Procjene pokazuju kako će novi zakon godišnje donijeti oko 500.000 KM ušteda na administrativnim troškovima onima koji se budu htjeli baviti obrtom i srodnim djelatnostima. Ono što muči obrtnika je i odgovornost za cjelokupnu imovinu, za razliku od ostalih gospodarskih subjekata koji odgovaraju visinom osnivačkog kapitala. Novim zakonom predviđa se oslobađanje obrtnika obveze da u izvršnom postupku odgovaraju svojom temeljnom imovinom za rad i nužnim 
smještajem obrtnika i njegove obitelji.

Pitanje obrazovnog dijela formalnog obrazovanja obrtnika je pojednostavljeno. Također, problemi s kojima se obrtništvo susreće vezani su i uz druge zakone, kao što su pitanje korištenja bolovanja više od 42 dana, poreza i doprinosa, problemi registracije djelatnosti koja se istodobno bavi servisom i prodajom, odnosno traženjem dviju registracija na temelju dvaju zakona, nemogućnost odbijanja rashoda od prihoda. Tu pokušavamo staviti obrtnika u ravnopravan gospodarski i pravni položaj. Svakako, moramo istaknuti i dobru suradnju s našim resornim ministarstvom na rješavanju navedene problematike.

Prošle godine dosta se govorilo o projektima koje je Obrtnička komora pokrenula. Uspjeli ste i neke koji u Federaciji nisu prepoznavali aktivnosti obrtnika, poput nekih bankarskih institucija, natjerati da ih prepoznaju kao zdravo tkivo bh. gospodarstva, pa možemo reći i pokretače povratka srednjeg staleža u Federaciji. Možete li nam navesti pozitivne primjere iz prošle godine i dati jedan komentar na činjenicu da su obrtnici opet u fokusu?

- Obrtnička komora Federacije BiH kao jedan od strateških ciljeva stvaranja povoljnijeg okruženja za rad obrtništva ima i osiguravanje pogodnosti za obrtničku djelatnost. Istaknuo bih u 2017. godini potpisivanje sporazuma o suradnji s dvjema velikim naftnim kompanijama u Bosni i Hercegovini kojima je obrtnicima omogućena pogodnost pri kupnji nafte i naftnih prerađevina u iznosu od 9 feninga po litri goriva, što je uvelike olakšalo poslovanje obrtnika, posebno onih koji u svom poslovanju koriste veće količine goriva. Također, s nekima od osiguravajućih tvrtki, koje djeluju na području BiH, omogućili smo obrtnicima povoljnije stope osiguranja koje se odnosi na osiguranje imovine, vozila, osiguranje zaposlenika od ugovorenih rizika te drugih oblika osiguranja u ovisnosti o iskazanoj potrebi za njima. U završnoj je fazi i realizacija potpisanog sporazuma o suradnji između OK FBiH i jedne od banaka koja bi omogućila obrtnicima posebnu liniju “financiranja obrtnika”. Obrtničkom sustavu potrebna je snažna injekcija “povoljnog” financijskog kapitala banaka u Bosni i Hercegovini. Obrtnici, iako čine 12 posto zaposlenosti u FBiH, do sada nisu bili prepoznati kao stakeholderi bankarskoga sustava. Najveći krivac za to je specifičnost pravnog statusa obrtnika te sama obrtnička registracija. Nadamo se kako će to potaknuti i ostale banke da se ozbiljnije potrude oko ovog investicijskog tržišta. Također, imamo veliki broj organizacija i institucija s kojima imamo potpisane sporazume, koji obrtnicima nude dodatne pogodnosti, kako u zemlji tako i u regiji. Istaknuo bih odličnu suradnju s Hrvatskom obrtničkom komorom te Obrtno-poduzetničkom zbornicom Republike Slovenije, gdje na regionalnoj razini nastojimo stvoriti povoljne uvjete za rad i djelovanje ove grane gospodarstva. Obrtnička komora FBiH provela je više ciljanih kampanja s tematikama “Sprečavanja rada na crno”, “Unaprjeđenje obrtničkoga sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine”, “Zakon po mjeri obrtnika” i dr., kojima je cilj bio rješavanje navedene problematike i informiranje javnosti o problemima s kojima se susreće obrtnički sustav.

Koja bi bila poruka za kraj, vas kao glavnog tajnika Obrtničke komore FBiH i, općenito, te institucije?

- Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine aktivno nastoji sudjelovati u gospodarskom životu Bosne i Hercegovine. Želimo doprinijeti u procesu oporavka i modernizacije ekonomije u cilju jačanja održivog, učinkovitog, pravednog i stabilnog ekonomskog rasta, otvaranja radnih mjesta te stvaranja održivog društvenog okruženja.

Još je jedna godina iza nas, a obrtništvo je ponovno dokazalo kako je veliki nositelj gospodarstva. Ono je marljivost, upornost i različitost, tradicija i obitelj. Vrline koje se njeguju i čuvaju godinama. Obrtnici su odlučni izboriti se za svoje mjesto na domaćem i međunarodnom tržištu. U godini koja je ispred nas činit ćemo sve kako bismo obrtništvu vratili mjesto koje mu pripada i ugled koji zaslužuje. Uime Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine i svoje osobno obrtnicama i obrtnicima, njihovim obiteljima, poslovnim partnerima, suradnicima, svim građanima, kao i djelatnicima cijelog komorskoga sustava, od srca želim sretnu i uspješnu novu, 2018. godinu.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.