intenzivno se radi na obnovi

U obnovu Banje kod Sarajeva kiseljačka obitelj Oruč planira uložiti oko 40 milijuna KM

08.08.2023.
u 20:34

Na više od trideset tisuća četvornih metara lječilišta, u koje se još početkom prošlog stoljeća iz brojnih europskih te zemalja regije dolazilo zbog ljekovite mineralne vode, oživljava se tradicija iskorištavanja ovog jedinstvenog prirodnog fenomena

Nekadašnja Banja Kiseljak nadomak Sarajeva, koja je više od dvadeset godina bila zatvorena, ovih je dana veliko gradilište, prenosi federalna.ba. U njezinu obnovu kiseljačka obitelj Oruč planira uložiti oko 40 milijuna KM, čime će Srednjobosanska županija, uz fojnički Reumal, koji u prvih šest mjeseci ove godine bilježi rekordnu posjećenost, obogatiti ponudu u topličkom liječenju i zdravstvenom turizmu. I uz to dobiti značajan broj novih radnih mjesta.

U kompleksu nekadašnje kiseljačke Banje, koji je zatvoren nakon procesa privatizacije, konačno su skinuti lokoti s kapije i intenzivno se radi na obnovi. Na više od trideset tisuća četvornih metara lječilišta, u koje se još početkom prošlog stoljeća iz brojnih europskih te zemalja regije dolazilo zbog ljekovite mineralne vode, oživljava se tradicija iskorištavanja ovog jedinstvenog prirodnog fenomena.

- Došlo se do zajedničke ideje da se pokrene ovo ponovno - s općinskim vlastima, načelnikom i novim ulagačem, a to je obitelj Oruč, koja je odlučila uložiti, po nekim procjenama do sada, nekih 40 milijuna KM - kaže gospodarstvenik Klement Barbić za Federalnu televiziju. Kiseljački načelnik Mladen Mišurić Ramljak ističe kako je toplički turizam ono čemu danas Europljani posvećuju puno pozornosti - zdravlju, topličkom liječenju - ne samo farmaceutika, već može i prirodno na bazi vode, trava...

I ne samo Europljani nego i stanovnici BiH te susjednih zemalja. Potvrđuju to podaci fojničkog Reumala, koji je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježio rekordnih 90.000 noćenja, što je znatno više nego u istom razdoblju u pretpandemijskoj 2019. godini. - Ove godine, u odnosu na 2019., koja je do tada bila najbolja, imamo prihod koji je veći za 50% u odnosu na tada, u sedam mjeseci broj noćenja veći je za 23%. U apsolutnom iznosu to je 25.000 noćenja - navodi Alija Mukača, izvršni direktor Reumala. Završetkom radova na ponovnom oživljavanju kiseljačke Banje, poznate po liječenju bolesti metabolizma, ona će se pridružiti broju od 17 toplica u BiH, koje na okrutnom tržištu, ipak, uspješno rade - i ne samo zaustaviti odlazak nego i pružiti priliku istinskom povratku kući.

- Da se zadrže ti mladi ljudi, mladi kadar, da se čak neki ljudi vrate. Tu se otprilike planira zaposliti nekih 200 novih osoba - dodaje Barbić. Mišurić Ramljak uvjeren je da će u sljedeće dvije godine ovo topličko lječiliste doživjeti puni procvat i da će se vratiti u ono vrijeme kada je bilo prepoznatljivo. Obnova Banje Kiseljak utjecat će pozitivno na razvoj zdravstvenog turizma u cijeloj državi - kažu u susjednoj Fojnici, u kojoj nakon 110 godina tradicije u topličkom liječenju i pružanju usluga u zdravstvenom turizmu ne strahuju od odlaska kadrova u Kiseljak. - Iskren da budem - ne bojimo se jer trebamo raditi na tome da ne odu, trebamo raditi na tome da drugi dođu nama - kaže Mukača.

Zbog svega toga jasno je da će ponovnim početkom rada Banje Kiseljak svi biti na dobitku, pa ne čudi što su u potpori ovom projektu jedinstveni i vlast i građani.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?