Specijalist upozorava

U najvećoj opasnosti su astmatičari i alergičari koji se lakše zaraze koronavirusom

27.04.2020.
u 13:14

Prema procjenama stručnjaka, u BiH svaki peti stanovnik pati od nekog oblika alergije, što u trenutku epidemije koronavirusa može dodatno usložniti zdravlje ljudi. Prije izvjesnog vremena na to su upozorili i svjetski stručnjaci, kazavši kako alergije mogu utjecati na naš dišni sustav i učiniti ga krhkijim, zbog čega bi se oni skloni njima mogli lakše zaraziti koronavirusom ili razviti teže simptome.
Prema riječima prim. dr. Teufika Hadžiosmanovića, specijalista za plućne bolesti i TBC u Domu zdravlja Novo Sarajevo, u najvećoj opasnosti su astmatičari jer je to najteža alergijska bolest.

- Ovo je novi virus o kojem jako malo znamo i o kojem svi u hodu učimo. Informacije kojima raspolaže Europsko repsiratorno društvo (ERS), koje se zasnivaju na znanstvenim saznanjima, u ovom trenutku kada je svakim danom sve više alergičnih, terapija za njih treba ostati ista. To za astmatičare podrazumijeva da uzimaju kortikosteroidne sprejeve u kombinaciji s beta agonistima dugog djelovanja, eventualno kombinirani s antileukotrijenima.

Dakle, iz upotrebe su izbačeni beta agonisti kratkog djelovanja, iako je moje mišljenje da u situaciji kada je naš zdravstveni sustav opterećen nečim drugim, odnosno epidemijom COVID-19, ja bih svom pacijentu ostavio i ventolin kratkog djelovanja da ga ima u svojoj kućnoj ljekarni kada ne može doći do liječnika. U ovom trenutku, osim redovitog uzimanja terapije, savjetovao bih svima, a osobito astmatičarima, da ne izlaze iz svojih domova i da se pridržavaju fizičke distance. Onima koji imaju alergijske reakcije, koje se manifestiraju samo curenjem iz nosa, preporučio bih kombinaciju antihistaminičnog spreja s kortikosteroidom – navodi dr. Hadžiosmanović. Kako su alergije okidači za razne upalne procese u organizmu, dr. Hadžiosmanović ističe kako bi takve osobe posebno trebale povesti računa o jačanju imunološkog sustava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?