Župni zbor Mirjam iz Tolise već 25 godina nastupa na pučkim misama

U najstarijem crkvenom zboru u Posavini neki počeli pjevati kao djeca, a neki dočekali i unuke

12.11.2023.
u 18:16

Zbor Mirjam svake nedjelje u 11 pjeva uz pučku svetu misu na koju smo posebno ponosni. Želim im na tome zahvaliti, svima koji su prošli kroz ovaj zbor i sada su tu jer oni su doista nama svima dar - kazao je gvardijan fra Mario Jurić

Vjera, nada, ljubav i zajedništvo blagodati su kojima obiluje područje župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi. Svaki dolazak pod krov tog duhovnog središta Posavine iznova je novo pozitivno iskustvo, piše Večernji list BiH.

Poziv nam je ovaj put upućen od duhovnog asistenta najstarijeg u Posavini Zbora Mirjam fra Marijana Oršolića koji je okupio dio članova zbora i prvog voditelja fra Josu Oršolića, kao i gvardijana fra Marija Jurića.

- Želimo progovoriti o djelovanju čak dva i pol desetljeća Zbora Mirjam koji je na ponos naše župe - njihova je zajednička poruka.

 

 

Tri zbora

- Ovaj zbor odraz je svega što tijekom povijesti naše župe i samostana promoviramo, kulturu pjevanja i rad s ljudima. Već 25 godina pod krovom našeg samostana i crkve u našoj župi djeluje Zbor Mirjam, a na poseban način priprema se kroz probe, druženja, ali i duhovnosti jer "tko pjeva, dva puta moli" - riječi su zaštitnice crkvenog pjevanja sv. Cecilije. Pjesma je na poseban način i slavljenje Boga. Sa Zborom Mirjam počinje prvo, ako se može reći, službeno okupljanje radi zborskog pjevanja u našoj župi. Zbor Mirjam svake nedjelje u 11 pjeva uz pučku svetu misu na koju smo posebno ponosni. Želim im na tome zahvaliti, svima koji su prošli kroz ovaj zbor i sada su tu jer oni su doista nama svima dar - kazao je gvardijan fra Mario Jurić. Prof. Magdalena Mišković ističe kako su željeli da baš Večernji list progovori o ovoj temi jer Mirjam je zapravo nastavio tradiciju najstarijeg crkvenog zbora u BiH koji je davne 1976. u Ugljari utemeljio fra Stjepan Duvnjak.

- Pod krovom ovog samostana imamo prostora za vježbanje svih pjevačkih skupina - od dječjeg, Zbora Adoro do Zbora Mirjam. Sada sam u Zboru Adoro i radim s dječjim zborom, ali i s njima sam dosta radila te snimala pjesme. Sve je to jedna lijepa priča i uvijek se radujem pjevanju sa Zborom Mirjam jer nose toliko pozitivne energije, note same teku, pjesma sama krene. Ovaj zbor stup je zborskog pjevanja jer to su liturgijske pjesme. Ovaj zbor veliko je bogatstvo župe - ističe prof. Magdalena. Nasmijana i vedra lica članica zbora otkrivaju nam tajnu njihova zajedništva, druženja, pozitivnosti. Iako je od davnina postojalo organizirano crkveno pjevanje u toliškoj župi, sve je krenulo od vremena kada je župu vodio fra Blaž Marković te je na njegovu ideju fra Joso Oršolić pokrenuo zborno pjevanje. Utemeljen je Zbor Mirjam, a od tada je proteklo 25 godina. Aktualni duhovni asistent zbora je fra Marijan Oršolić ili, kako ga svi zovu, fra Mija. Ponosan na zbor, a svojom skromnošću istinski je autoritet koji ih vrijedno okuplja i animira na rad.

- Ovu sam dužnost preuzeo 2015. godine, u vremenu kada je bio mali zastoj u radu. Ponosan sam na ovaj zbor, radostan sam što ga animiram i zahvalan što odvajaju svoje slobodno vrijeme i dolaze redovito. Okupe se, pjevaju sa srcem, druže se, a to pjevanje i zajedništvo zapravo je prekrasno. Zbor ima 21 člana sa sestrom Katom, voditeljicom zbora. Gotovo ih je pola tu od samog početka rada zbora, a polovina se mijenja, što je normalno jer se i zbor pomlađuje - objašnjava fra Mija.

A onda su progovorile i članice zbora, supruge, majke, bake koje se sve slažu u tome da rado svoje slobodno vrijeme provode u zbornom pjevanju u crkvi.

- Od svoje desete godine počela sam pjevati i to je godinama postao dio mojeg života u kojem uživam. Bilo je tu i stanki zbog trudnoće i male djece, ali sam se zboru uvijek rado vraćala jer to je moje vrijeme i moja duhovna punina - kaže Nada Bernatović. S njom se slaže i Ružica Baotić te dodaje: - Stigli su i unuci, ali i dalje pjevam te ću, sve dok me glas i noge služe, dolaziti. Sunčana Dominković nadahnuto progovara o zboru.

Stare orgulje

Na poziv svojeg zbora odazvao se i fra Joso Oršolić, prvi voditelj Zbora Mirjam.

- Naša župa je tijekom svoje povijesti od 200 godina imala više zborova. Kada sam došao za kapelana, odnosno samostanskog vikara 1997. godine u Tolisu, u vrijeme kada je bio gvardijan fra Blaž Marković, na njegovu ideju utemeljen je crkveni samostanski zbor. Glavno nam je bilo da pjevamo na pučkoj misi. To je liturgijsko pjevanje uz orguljašicu sestru Katu Rukavinu, a ja sam bio voditelj zbora. U to vrijeme pokrenuli smo, prisjeća se fra Joso, i restauriranje najstarijih mehaničkih orgulja koje su i danas na koru crkve. Obnovljene su, a to su čekale ravno 50 godina. Bio nam je cilj da naša toliška župa ima pravi crkveni zbor, što smo i postigli jer se do danas održao i samo razvijao. Drago mi je što smo kroz zborno pjevanje pokazali da Posavina ima glazbenu kulturu na zavidnoj razini, u čemu je značajno u samom početku pomogao prof. Mario Oršolić, a jedno vrijeme je i vodio zbor. Zbor je nastupao diljem BiH i Hrvatske, a imao je zapažene nastupe i u Austriji, Njemačkoj te Švicarskoj. Pod ravnanjem fra Jose Oršolića zbor je snimio tri CD-a: "Polnoćka u Tolisi" (1999.), "Uskrsnu Isus doista" (2000.) i "Hvaljen Isus, Marijo" (2000.), a jedan CD snimio je u povodu 200 godina župe. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije