Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Naftni terminal Federacije d.o.o. Ploče ove godine se ulaže 4 milijuna KM

28. travnja 2020. u 16:56 0 komentara 68 prikaza

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, odobrila izdvajanje iz proračuna Federacije BiH za 2020. godinu u iznosu od 181.623 KM za sufinanciranje projekta Razvoj ruralne konkurentnosti za I i II tromjesječje 2020. godine.
 
Ovaj projekt financiran je iz sredstava Međunarodnog fonda za razvitak poljoprivrede (IFAD) sa ukupno 14,5 milijuna KM, iz vlastitih kreditnih sredstava u iznosu od 12,47 milijuna KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,528 milijuna KM, te proračuna FBiH za sufinanciranje 1,58 milijuna konvertibilnih maraka.
 
Sredstva za sufinanciranje osigurana su u proračunu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 363.246 KM, što je učešće Vlade FBiH u projektima koje financira međunarodna zajednica.
 
Odobreno je i izdvajanje iz proračuna Federacije BiH za 2020. godinu u iznosu od 369.831 KM za sufinanciranje Projekta razvoja ruralnog poslovanja za I i II tromjesječje 2020. godine.
 
Ovaj projekt vrijedan ukupno 24,2 milijuna KM financiran je iz kreditnih sredstava IFAD-a u iznosu od 11,4 milijuna KM, grant sredstava IFAD-a u iznosu od 0,696 milijuna  KM, OPEC fonda/kredit u iznosu od 9,338 milijuna KM i proračuna FBiH za sufinanciranje 2,78 milijuna KM.
 
Sredstva za sufinanciranje ovog projekta osigurana su u proračunu BiH za 2020. godinu u iznosu od 739.662 KM, što je, također, učešće Vlade u projektima koje finansira međunarodna zajednica.
 

Danas donesenom Odlukom, Vlada FBiH je dodijelila 4.000.000 KM, utvrđena u ovogodišnjem proračunu FBiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji kapitalnih transfera javnim preduzećima.
 
Sredstva će biti korištena za povećanje osnovnog kapitala u novcu Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče, a prema usvojenom Programu tehničko-tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture i Planom investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture ovog privrednog društva za 2020. godinu. Cilj je potpuna tehničko-tehnološka sanacija Terminala i povećanje kapitala u privrednom društvu Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo.
 
Vlada je zadužila Operatora ­ Terminale Federacije za kontrolu namjenskog utroška ovih sredstava, te za praćenje realizacije Plana investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture NTF-a za 2020. godinu.
 
Data je saglasnost ovim privrednim društvima za pokretanje postupka povećanja osnovnog kapitala pred nadležnim sudom. Ona su zadužena da, putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, u roku ne duljem od šest mjeseci, detaljno informišu Vladu FBiH o realizaciji ovih aktivnosti.

Vlada FBiH na današnjoj sjednici prihvatila je zahtjev Federalnog stožera civilne zaštite za upućivanje inicijative Vijeću ministara BiH za izmjenu Odluke o prepisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.
 
Riječ je o odluci kojom je utvrđeno da su stranci, koji imaju posebnu dozvolu Vijeća ministara BiH za ulazak, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu, izuzeti iz njene primjene. U inicijativi je, pak, navedeno da postoje i drugi specifični slučajevi koji nisu izuzeti iz odredaba Odluke.
 
Naime, Vladi FBiH su se, putem Federalnog štaba civilne zaštite, obratile Autoceste Federacije BiH, Elektroprivreda BiH, Natron Maglaj i drugi pravni subjekti koji su ugovorom vezane za strane firme radi održavanja, servisiranja, te funkcionisanja opreme, mašina i softvera, za što je neophodno kontinuirano prisustvo stranih državljana - inžinjera i montera za održavanje i puštanje u rad specifičnih postrojenja i opreme.
 
Ciljevi inicijative su rješavanje problema opstanka pravnih subjekata čije je funkcionisanje vezano i ovisi o ugovorenoj pomoći i prisustvu djelatnika stranih firmi, te opstanak bosanskohercegovačke privrede.

Federalna vlada danas je dala prethodnu saglasnost za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, uime državnog kapitala, zbog isteka perioda na koji su imenovani. Ujedno, dala je prethodnu saglasnost da za vršioce ovih dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca, budu imenovani Izet Žigić, Milenko Obad, Selvedin Subašić, Muhidin Zametica, Safet Isić i Vanja Bajrami.
 
Vlada je, na period do tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, imenovala privremeni Upravni odbor Finansijsko-informatičke agencije, u sastavu Dragan Prusina (predsjednik), Denis Mušić, Sead Hodžić, Željka Marković-Sekulić i Mirza Kršo (članovi).
 
Za učešće u radu i odlučivanju na Skupštini dioničara privrednog društva BNT-Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, Vlada je opunomoćila Envera Mujezinovića.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.