U Mostaru potpisan sporazum o suradnji dviju znanstvenih akademija

03.10.2018.
u 14:33

Potpisivanje sporazuma o suradnji između Hrvatske Akademije za znanost i umjetnost u BiH i Akademije tehničkih znanosti Republike Hrvatske upriličeno je danas u Mostaru, nakon čega je održan okrugli stol pod nazivom "Suradnja znanosti  i gospodarstva kao temelj jačanja konkurentnosti".

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH Jakov Pehar istaknuo je kako je glavni cilj ovog sporazuma razmjena znanja i iskustava te otvaranje mogućnosti za neke projekte, čak i u Europskoj uniji.

- Mi smo mladi svega četiri godine, ali evo stvorili smo jedan mali potencijal koji može ozbiljno raditi - kazao je Pehar te dodao kako je glavni preduvjet da obrazovni sustav shvati potrebe tehnološkog razvoja.

Predsjednik Akademije tehničkih znanosti Republike Hrvatske Vladimir Andročec kazao je kako je ovaj sporazum od velikog značaja za njihovu Akademiju.

- Ovaj sporazum o suradnji za nas je jako značajan posebno iz razloga što je to zapravo bratska akademija, akademija hrvatskog naroda u BiH. Stoga smo potpisali taj sporazum da idemo na zajedničke projekte, suradnju te zajedničko razvijanje - istaknuo je Andročec.

Dodaje kako će se ovom suradnjom održati potencijal hrvatskog naroda u BiH s obzirom na stručni i znanstveni razvoj ove regije.

- Osim potpisivanja sporazuma danas smo organizirali i jedan okrugli stol o suradnji gospodarstva između BiH i Hrvatske. Taj okrugli stol je zapravo početak jedne daljnje suradnje, a nastavit će se kroz projekte vezane za inovacije, istraživanja i razvoj te kroz edukaciju - kazao je Andročec.

Dodaje kako je danas školovanje novih kadrova izuzetan problem.

- Nova saznanja o tehnologiji, računarstvu, robotici i ostalome donose nove probleme s kojima se moramo suočiti, prema tome obrazovanje mora biti jedno od onih područja gdje ćemo mlade ljude obrazovati za nove tehnološke izazove koji nam svakako slijede - istaknuo je Andročec.

Također naglašava kako je osnovni cilj zapravo prihvaćanje nove tehnologije.

- Nemamo novaca da razvijamo te tehnologije, ali zato ih moramo znati prihvatiti, a ne da ostanemo u jednom robovlasničkom odnosu prema velikim tehnologijama i velikim zemljama – naveo je Andročec.

Potpisivanju sporazuma nazočio je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je istaknuo kako se kreativnost i inovativnost u BiH moraju podići na razinu primjerenu onima s kojima se želimo povezati u integracijske procese.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije