Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Ministarstvu u Mostaru, od 4 pomoćnika, ni jedan Hrvat, u tijeku natječaj za 3 Bošnjaka?

10. studenoga 2017. u 07:00 2 komentara 1603 prikaza

Iako je Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave jasno propisano da sastav zaposlenih u ministarstvu i upravnoj organizaciji mora odražavati nacionalni sastav Federacije, tu stavku spomenutog zakona se, sudeći prema stvarnom stanju i strukturi zaposlenih u institucijama, i dalje ignorira, piše Večernji list BiH.

Natječaj u tijeku

Već je poznato kako se broj Hrvata na značajnijim dužnostima u svim federalnim ministarstvima u Sarajevu može prebrojiti na prste, međutim, u posljednje vrijeme slična je situacija i u entitetskim ministarstvima čije je središte u Mostaru. U tijeku je natječaj za tri pomoćnika u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, a kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskog tom ministarstvu, na sva tri mjesta trebali bi biti imenovani Bošnjaci. Naime, u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta postoje ukupno četiri pozicije pomoćnika ministra. Na jednoj je već Srbin, a na preostale tri planiraju imenovati Bošnjake.

Odluka ministra

Dakle, nema ni jednoga Hrvata. Kako tvrdi naš izvor, završeni su usmeni i pismeni ispiti te se čeka da ministar da “zeleno svjetlo” koji od prijavljenih kandidata dobivaju radna mjesta. Navodno su imena već poznata te bi jedan od njih, tvrdi naš izvor, trebao biti jedan od čelnika Medžlisa Islamske zajednice Čapljina. Ništa bolja situacija nije ni u Federalnom ministarstvu obrazovanja, čije je sjedište također u Mostaru. Kod njih je u tijeku izbor tajnika Ministarstva, koji bi također, kako sada stvari stoje, trebao biti Bošnjak.

Večernji list je u više navrata pisao o toj problematici, a hrvatski predstavnici u vlasti upozoravali na nepoštivanje Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave. Prema podacima koji su objavljeni prošle godine, u čak 70 posto ministarstava, uprava, agencija ovog bh. entiteta uopće nema Hrvata ili su minimalno zastupljeni s jednim ili dva čovjeka.

Tako prošle godine, od ukupno 85 inspektora u unutarnjoj kontroli u Federaciji Bosne i Hercegovine, samo njih trinaest nisu bili Bošnjaci. Prilikom dolaska na dužnost federalne ministrice financija Jelke Milićević u tom ministarstvu je, od 125 zaposlenika, bilo zaposleno svega 17 Hrvata, dok je Federalno ministarstvo za pitanja branitelja jedno vrijeme bilo bez ijednog Hrvata. Tek po imenovanju sadašnjeg sastava Vlade Federacije BiH u to ministarstvo su vraćena dvojica Hrvata.     

  • Fuck you Mother Fucker:

    Koliko su Bosnjaci bili gradonacelnici Mostara od Daytona do danas? Ah da, NULA (0) godina.

  • brodarevac:

    Šta vam radi HDZ, pa zar on nije u vlasti, mjenjajte ih odmah kad ne umije da uposle svoje sunarodnjake.