Forestry Kupres

U Kupresu žele provoditi EU projekte kao u Alpama

storyeditor/2023-01-22/sume.png
23.01.2023.
u 19:45

Planiramo uključiti općinu Kupres u europsku udrugu planinskih regija EuroMontana, kazano je na međunarodnoj konferenciji

Šesta međunarodna konferencija “Forestry Kupres” - “Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u BiH”, koja je u organizaciji Hercegbosanskih šuma i Hrvatskog drvnog klastera održana na Kupreškoj visoravni, bila je prigoda da se sagleda situacija kada je riječ o šumarstvu i drvoprerađivačkom sektoru u BiH, ali i šire, piše Večernji list BiH. Među više od 150 sudionika bio je veliki broj stručnjaka upravo iz tog sektora. Kako je BiH dobila kandidacijski status za EU, i same teme konferencije su, među ostalim, bile usmjerene na ubrzavanje procesa ulaska BiH u euroatlantske integracije te predstavljanje potencijala u oblasti šumarstva i drvoprerađivačkog sektora.

Zajednički projekti s RH

O budućnosti šumarstva i prerade drva u BiH, povezivanju na regionalnoj, ali i europskoj razini, unaprjeđenju tehnološkog razvoja i primjeni inovacija u gospodarenju šumama i drvoprerađivačkom sektoru govorili su stručnjaci iz BiH i europskih institucija, a potpisan je i ugovor o zajedničkoj suradnji Hrvatskih šuma i ŠGD Hercegbosanske šume Kupres. Generalni direktor ŠGD HB šume Mario Mašić je naglasio: - Ugovor će unaprijediti izgradnju protupožarnih putova kod nas jer ćemo se mi zajedno prijaviti na međunarodne fondove, kao i na projekte razminiranja, jer imamo puno područja zagađenih minama, a dio naše suradnje odnosi se na ugradnju softvera koji koriste Hrvatske šume - kazao je Mašić. Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, naglasio je kako je suradnja i dosad postojala, osobito na gašenju šumskih požara, jer vatra ne poznaje granice. - Svu tehničku potporu i iskustvo stavljamo na raspolaganje kolegama na ovom prostoru - kazao je Dujić. - Ova, sada već tradicionalna konferencija na Kupresu vrlo je značajna i zbog toga što na jedno mjesto dovodi predstavnike dvaju sektora, i šumarstva i drvne industrije. Na konferenciji se mogu čuti jako kvalitetne inicijative i problemi koje trebamo zajednički rješavati - kazao nam je dekan Šumarskog fakulteta iz Sarajeva Ahmed Lojo. A problema ima i u sirovini i u nedostatku kvalificirane radne snage. Taj segment posebno su naglasili drvoprerađivači. - Mi, kao proizvođači namještaja, možemo sada potpisati bilo kakav ugovor s EU-om, s bilo kojom državom, ali ga nećemo moći ispoštovati. Mi svojim potpisom jamčimo za jednu određenu količinu, ali od naših Šuma i ostalih ne možemo je dobiti - naglasio je Ernest Brajković, predsjednik Drvnog klastera Hercegovina, kao i to da će se vrlo brzo otvoriti pretpristupni EU fondovi, da treba brzo reagirati i prijaviti se čim prije. I Marko Pačar, drvoprerađivač iz Tomislavgrada, naglašava otvaranje pristupnih fondova. - I mislim da će ljudi s našeg područja, oni koji se bave rezanom građom, morati krenuti u finalizaciju. Ovako odradimo, zapravo, najteži posao, siječemo, izvlačimo balvane, propilamo ih i prodamo, umjesto da idemo do finalnog proizvoda - kazao je Pačar.

Bez kvalitetne radne snage

Njegov kolega iz Šujice Ivan Krstanović smatra pak da i u HBŽ, kao i u cijeloj BiH, nema dovoljno kvalitetne radne snage te da će priča o finalizaciji pričekati još koju godinu. Zahvaljujući ovim konferencijama ŠGD s Kupresa već je postao dio Udruge europskih organizacija koje upravljaju državnim šumama, EUSTAFOR, kazao nam je Marijan Kavran, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera, te dodao kako imaju planove i za Kupres: “Planiramo uključiti općinu Kupres u europsku udrugu planinskih regija EuroMontana kako bi se ovdje mogli provoditi projekti koji se već provode u Alpama i u drugim planinskim regijama u Europi.” A da Kupres ima puno toga za pokazati, sudionici konferencije vidjeli su i za studijskog posjeta šumama na Kupreškim vratima i postojećim sportsko-turističkim kompleksima. Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije