SERVISNE INFORMACIJE

U kotlinama i uz riječne tokove smanjena vidljivost zbog magle

08.09.2022.
u 08:17

U kotlinama i uz riječne tokove upozorava se na smanjenu vidljivost zbog magle. Posebno se izdvajaju dionice u centralnoj i istočnoj Bosni. U područjima sa maglom kolnik je vlažan, dok se u većem dijelu Bosne i Hercegovine prometuje po suhim kolnicima. 

Apelira se na sve vozače da voze maksimalno oprezno i da se na vrijeme informiraju o stanju i prohodnosti puteva, kao i graničnih prijelaza.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova najavljene su obustave prometa u tri termina: od 10 do 11 sati, od 13 do 14 sati i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustava alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu prometje se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, promet je obustavljen na raskrižju magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Zbog sanacijskih radova koji se izvode na magistralnom putu Tuzla-Lukavac prometuje se usporeno, jednim trakom. Budući da se na ovoj dionici u poslijepodnevnim satima formiraju duge kolone vozila, vozači se mole za strpljenje i razumijevanje.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tijekom dana prometuje se naizmjenično, jednim trakom. U noćnim satima (22-06 sati) promet se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, prometuje se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na novoizgrađenoj dionici autoputa na Koridoru „5c“ Tovira-Kostajnica, do 15.09. izvode se testne vožnje, uz postavljenu prometnu signalizaciju, kojom će se regulirati brzina kretanja. Za vrijeme trajanja probnog perioda korisnici ove dionice autoputa ne plaćaju putarinu.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta.

IZMJENE U REŽIMU PROMETA:

A-1

Zenica sjever-Zenica jug, zbog radova na zamjeni dilatacije na vijaduktu Klopče, promet se preusmjerava u vozni trak, dok je preticajni zatvoren za promet.

Zenica jug-Zenica sjever, zbog radova na prijelaznim napravama vijadukta Klopačke stijene, za promet je zatvoren vozni i zaustavni trak. Prometuje se preticajnim trakom, uz postavljenu privremenu prometnu signalizaciju.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8

Srebrenik-Orašje, u tijeku su deminerski radovi na dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Radnim danima od 08:30 do 16 sati na snazi su polusatne obustave prometa, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustave u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

M-4

Ulazak u Lukavac, zbog sanacijskih radova prometuje se naizmjenično, jednim trakom.

Simin Han-Čaklovići, zbog sanacijskih radova na mostu preko rijeke Jale prometuje se naizmjenično, jednim trakom.

M-5

Bihać-Bosanski Petrovac (dionica Ripač-Dubovsko), zbog izgradnje traka za spora vozila prometuje se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Donji Vakuf-Turbe (Komar), zbog izgradnje trake za spora vozila prometuje se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Donji Vakuf-Jajce, zbog sanacijskih radova u tunelu Skela, prometuje se naizmjenično, jednim trakom. U noćnim satima (22-06 sati) promet je obustavljen a vozila preusmjerena na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Donji Vakuf (raskrižje sa M-16), zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, promet je obustavljen i preusmjeren na privremenu devijaciju.

M-6.1

Posušje (obilaznica), zbog sanacijskih radova prometuje se naizmjeničnim propuštanjem vozila. Zbog asfalterskih radova u vremenu od 07 do 18 sati u dane 07.09., 09.09., 12.09. i 13.09., promet će se obustaviti i preusmjeriti na alternativni pravac kroz Posušje.

M-14.1

Gradačac-Pelagićevo (ulica Žrtava Srebrenice u Gradačcu), zbog sanacijskih radova prometuje se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-17

Žitomislići-Počitelj, zbog radova u mjestu Ševaš Njive prometuje se naizmjenično, jednim trakom.

Tarčin-Konjic (Bradina), zbog radova na izgradnji kružnog toka prometuje se usporeno.

M-17.3

Buna-Masline, zbog sanacijskih radova prometuje se naizmjenično, jednim trakom.

M-17.5

Posušje-Grude, zbog sanacijskih radova kod mjesta Gradac, prometuje se naizmjenično, jednim trakom.

M-18

Olovo (most preko rijeke Bioštice), zbog sanacijskih radova od 7 do 17 sati prometuje se jednim trakom naizmjenično, uz regulaciju semaforima.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je promet za teretna vozila.

M-20

Foča-Goražde (Filipovići), zbog aktiviranog klizišta prometuje se usporeno, jednim prometnim trakom.

 

REGIONALNI PUTEVI

R-442b Gornja Grkarica-Trnovo, zbog izvođenja neophodnih radova, prometuje se usporeno-jednim trakom.

R-444 Breza, zbog radova na izgradnji kružnog toka, promet je obustavljen i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

R-445 Podlugovi-Breza, zbog izvođenja neophodnih radova, u vremenu od 07 do 16 sati prometuje se usporeno-jednim trakom.

R-447 Dariva-Hreša, zbog sanacijskih radova od 08 do 10 sati i od 12 do 16 sati, prometuje se usporeno. Od 10 do 12 sati promet je obustavljen.

R-456b Priboj-Teočak, Zbog sanacijskih radova, prometuje se jednim trakom naizmjenično.

R-460 Gradačac-Gračanica (Srnice), zbog sanacijskih radova, prometuje se jednim trakom naizmjenično.

R-467 Rudo-Granični prijelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je promet za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

SARAJEVSKA ŽUPANIJA

- Zbog izvođenja radova u vremenu od 22 do 05 sati obustavlja se promet teretnih vozila u ulici Safeta Zajke od kružnog toka spoj sa ulicom Alije Kučukalića do kružnog toka spoj sa autocestom A-1.

- Zbog izvođenja radova obustavljen je promet na dijelu prolaska prometa preko tramvajskih tračnica u ulici Bulevar Meše Selimovića-Srđana Aleksića do 06 sati 10.09.2022.

- Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji tramvajske pruge na dionici Bulevar Meše Selimovića-Srđana Aleksića-triangl Remiza, prometuje se usporeno uz privremeno postavljenu prometnu signalizaciju.

-Etapne obustave prometa u ulicama: Pehlivanuša i Josipa Štadlera 07-17h, Streljačka 7:30-17h, Franje Račkog 8-17h, Edhema Mulabdića 07-17h, Džamijska (Hadžići) 8-17h, Stara cesta I (Vogošća) 8-16h, Blagovac (Vogošća) 08-17h, S. S. Kranjčevića 0-24h, Tešanjska 8-17h, Bistrik Potok 8-17h, Briješće brdo 8-17h, Arapova 14-19h, Dr.Halid bega Hrasnice 7-16h i Crni Vrh 8-19h.

- Zbog izvođenja sanacijskih radova usporeno se prometuje u ulicama: Mehmeda Spahe, Tvornička, Miševići, Kolodvorska, Kromolj i Nahorevo, Safeta Zajke i Braće Planja, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?