KAKO VI SPAVATE?

U kojoj pozi spavate? Stručnjaci predlažu nekoliko njih za odmorno buđenje bez bolova!

jastuk, spavanje
shutterstock
28.04.2022.
u 08:19

Za mlade ljude položaj spavanja je manje važan, ali kako starite i imate više zdravstvenih problema, položaj spavanja može postati pozitivan ili negativan, te može biti značajan za vaše zdravlje

Mnogi imaju problem sa spavanjem i s pronalaskom udobnog položaja, a stručnjaci iz Sleep Foundation-a kažu da je ležanje na leđima drugi najpopularniji položaj za spavanje, što je zapravo jedna od najpoželjnijih poza jer je kralježnica ravna, a tjelesna težina ravnomjerno raspoređena, no taj položaj ima i druge prednosti, kako piše Express.

- Vaša koža također ima koristi od poze spavanja na leđima. Budući da ste okrenuti prema gore, nema jastuka ili madraca koji pritišću vaše lice i doprinose nastanku bora. Također, može ublažiti začepljenost nosa ili alergije, sve dok ste u uspravnom položaju - kažu stručnjaci.

Osim na leđima, dobro je spavati i na boku ili na trbuhu. Spavanje na boku promiče zdravo ravnanje kralježnice i najmanje je vjerojatno da će taj položaj uzrokovati bolove u leđima, posebno kada je kralježnica poduprta jastucima. Također ova dva položaja mogu pomoći da dišni putevi ostanu otvoreni, kako bi se smanjilo hrkanje i ublažila apneja u snu. Uz to, spavanje na boku može ublažiti i žgaravicu. 

Profesorica neurologije Rachel Salas kaže da ljudima s bolovima u vratu spavanje s licem prema gore ponekad može i pogoršati bol.

- Mnogi smatraju da je spavanje na leđima korisno za ublažavanje bolova u donjem dijelu leđa. Ako imate bolove u kralježnici eksperimentirajte s različitim položajima i jastucima, kako biste pronašli ono što vam odgovara - poručuje neurologinja. 

Stručnjaci ističu i kako je prilagođavanje na novi položaj spavanja teško i zahtijeva puno vremena, ali je moguće.  

- Budite strpljivi i koristite različite jastuke kako biste vježbali privikavanje na novi i položaj - savjetuju stručnjaci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?