Veliki problem na GP Maljevac

U kilometarskim kolonama na prelazak državne granice čeka se od tri do pet sati

gužva granica
14.06.2022.
u 17:00

Na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše već godinama se najduže čeka na ulazak u BiH

Na međunarodnom GP Maljevac nedaleko od Velike Kladuše, sjeverozapadnoj kapiji BiH, već 27 poslijeratnih godina satima se u kilometarskim kolonama čeka na prelazak državne granice s RH, piše Večernji list BiH.

I do osam sati u oba smjera, posebno u dane vikenda i za praznike, a tri do pet sati pri ulasku u BiH, požalili su nam se građani Velike Kladuše i Cazina koji žive i rade u zemljama EU-a i koriste isključivo ovaj granični prijelaz.

Traže se trajna rješenja

Gužve su posebno zamjetne posljednjih osam godina otkako je RH postala članicom EU-a jer je na GP-u Maljevac prelazak državne granice otežan zbog pojačanih kontrola, a susjedna nam država postala prvi filter prema EU. To je sasvim razumljivo, ali nije razumljivo da se ništa ne poduzima na promjeni organizacije prelaska granice u kritičnim danima vikenda, praznika i ljetnih odmora kada se redovito formiraju kilometarske kolone i na prelazak granice čeka od tri do pet sati. Zbog ovako duga čekanja na prelazak granice na GP-u Maljevac, bh. građani u dijaspori proživljavaju pravo mučenje i sve više odustaju od dolaska kući u Krajinu. Ovaj problem prepoznao je Rifat Dolić, vijećnik OV-a Velike Kladuše i uputio inicijativu za žurnu izradu informacije i uvrštavanju na dnevni red ove točke na prvoj sljedećoj sjednici. Inicijativa je odmah naišla na podršku i razumijevanje onih kojima je naslovljena i upućena te je s prijedlozima i zaključcima OV-a upućena Vijeću ministara BiH. - Ovaj problem nije u nadležnosti Općinskog vijeća, ali Vijeće i rukovodstvo Općine, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi imaju puno pravo organe vlasti na razini države upoznati s ovim problemom i tražiti da poduzmu korake na rješavanju. Dolić je odgovorne podsjetio da je i prije 15-ak godina, sa zastupnicima iz Velike Kladuše na višim razinama i s tadašnjim čelništvom Općine, ovo pitanje pokretao u Parlamentu BiH. - Tim povodom organizirani su sastanci s predstavnicima Vlada RH i BiH te s predstavnicima državnih povjerenstava za granicu i granične prijelaze BiH i RH.

Dogovor iz Zagreba

- O ovom pitanju osobno sam s još dva zastupnika iz Unsko-sanske županije bio i na razgovorima u Zagrebu. Rezultat je bila odluka dviju država o rasterećenju GP-a Maljevac, tako da se bolje i brže organiziraju granične kontrole te da se otvore novi malogranični prelazi Plazikur - Drmaljevo i Obljaj - Bosanska Bojna. Nakon toga je protok granice popravljen i ubrzan, a RH je sa svoje strane granice izgradila cjelokupnu infrastrukturu za malogranični prijelaz Plazikur i djelomice infrastrukturu na malograničnom prijelazu Obljaj - dodaje Dolić. - Nažalost, BiH ni nakon 15 godina nije uradila apsolutno ništa od onoga što je dogovoreno. Velika Kladuša mora vršiti pritisak na Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da se angažiraju na rješavanju ovoga pitanja jer je očito da opstrukcije za to prvo dolaze iz Sarajeva - kaže Dolić. - Vijeće i općinski organi trebaju formulirati zaključke i zahtjeve prema Vijeću ministara i javno vršiti pritisak da se ovo pitanje bar značajno unaprijedi jer stanje kakvo je danas na GP- u Maljevac prelazi granicu održivosti i strpljenja - ističe Dolić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije