U kalendaru travanj, a vani ljeto. Klimatolog: “Sada smo praktički na početku lipnja. Pomak je ogroman”

07.04.2024.
u 14:11

Od klimatološkog početka proljeća, 1. ožujka, prošlo je nešto više od mjesec dana. Kalendarski, proljeće je počelo prije nešto više od dva tjedna. No, prema onome što danas vidimo oko sebe i osjetimo kožom - počelo je ljeto. 

Ovoga vikenda, prema prognozi meteorologinje N1 Tee Blažević, sunca će biti u izobilju i na kopnu i na moru. A u dijelu unutrašnjosti temperatura bi u nedjelju mogla prijeći 30 stupnjeva, uz mjestimice moguće rekordne vrijednosti.

“Ako ćete dulje boraviti na otvorenom, adekvatno se zaštitite od sunčevih zraka”, poručila je meteorologinja N1.

Upozorenje je to koje u Hrvatskoj vjerojatno nikada nismo čuli već u prvome tjednu travnja. Mnogi su već u petak razmišljali o tome da uključe klima-uređaj. Neki su, kažu, ujutro uključivali grijanje, a popodne klima-uređaj.

“Klimatski kalendar je pomaknut unaprijed”

U klimatološkom smislu, posve je jasno da s ovim proljećem nešto ne valja. Već je u veljači prosječna temperatura zraka bila viša od inače prosječne u ožujku. A travanj je počeo vremenom nalik onome svibanjskom. I to bliže kraju svibnja. S tom se konstatacijom slaže i atmosferski fizičar Branko Grisogono, profesor na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i vodeći domaći stručnjak za klimu.

“Da, može se reći da je klimatski kalendar pomaknut i da je ovo vrijeme sličnije svibanjskom, nego travanjskom. Pokazuju nam to i klimatski i svakodnevni meteorloški parametri. Od početka godine imamo zaredom tri, četiri temperaturno iznadprosječna tjedna, onda jedan prosječan ili ispodprosječan, a potom opet tri,četiri iznadprosječna”, kaže.

Koktel El Niña i stakleničkih plinova

Sredinom ožujka, tumačeći tadašnje ciklonalne poremećaje,  prof. Grisogono kazao nam je da smo u drugoj fazi El Niña, kada su poremećaji prilično veliki i neobični. Pitali smo ga je li i za ove, više ljetne nego proljetne temperature, također zaslužan El Niño.

“Ovo što sada imamo je koktel, kombinacija. El Niño još uvijek traje i postupno slabi, ali bitno će utjecati na planetarno vrijeme barem do lipnja, a možda i dulje. Usto imamo nastavak pojačane produkcije stakleničkih plinova pa kad sve to dođe skupa, to vam bude slično kao kad u moru imate plimu pa naiđe ciklona koja onda još dodatno digne vodu. Dakle, zbrajanje efekata, s tim da neki efekti čak i međudjeluju, što znači da jedan drugoga mogu pojačavati ili slabjeti”, objašnjava Grisogono.

Kalendarski na početku, a klimatološki na kraju proljeća

U proljeće smo, dodaje, kalendarski ušli prije dva tjedna, ali klimatološki smo već na kraju proljeća.

“Sada smo praktički na početku lipnja. Vidjet ćemo kakvi će biti efekti ovoga u ljeto. Većina prognoza kaže da će El Niño slabjeti i prestati. Ako se to ne dogodi, onda će ovo globalno biti druga najtoplija godina”, upozorava Grisogono.

Ovo je, kaže, nastavak tople sezone još s kraja prošloga ljeta.

 

“Temperaturno, imamo ogroman pomak prema gore, oko osam stupnjeva iznad prosjeka, dok su oborine u nekakvim gabaritima prosjeka u nas. Ono što je dodatno pogoršalo situaciju jest velik broj finih nanočestica u zraku i ustajala južina koja nas muči još od kraja prošloga ljeta. Imali smo po tri tjedna južine pa tri dana “nečega između” pa dva dana bure i onda opet tri tjedna južine”, opisao nam je nenormalnost vremena prof. Grisogono.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?