“FLIFA Šujica”

U jednom danu moglo se puno naučiti o gljivama, ljekovitom i aromatičnom bilju...

14.06.2017.
u 10:00

Udruga za upoznavanje i očuvanje flore i faune zavičajnog kraja “FLIFA Šujica” za nepunu godinu svog postojanja napravila je puno toga na edukaciji mladih, napravila je idejni projekt botaničkog vrta, a u svoje malo mjesto dovela i eminentne sveučilišne profesore. Tako se zahvaljujući Šujičanima koji su osnovali Udrugu “FLIFA Šujica”, u jednom danu moglo puno naučiti o gljivama, ljekovitom i aromatičnom bilju, njegovoj doradi i preradi.

Predsjednik “FLIFA”, Stjepan Šimić u izjavi za nas je, ne bez ponosa, kazao i ovo: “Evo danas je Šujica sveučilišno selo s pet vrhunskih profesora sa zagrebačkog, mostarskog i splitskog fakulteta, organizirali smo prvo predavanje. I tako će biti redovito, jedno pred sv. Antu, a drugo u kolovozu.” A sve s ciljem podizanja praga znanja i svijesti o očuvanju bogate flore i faune ovoga kraja. Počasni član “FLIFA”, Boro Mioč, prodekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta Zagreb kazao je kako je to najmanje što može učiniti za svoj kraj te dodao: “Nama je problem što mi ne znamo što imamo i zadaća ovog današnjeg dana, zadaća ovih danas eksperata je pokušati približiti Šujicu Šujičanima, reći im što imaju, što trebaju paziti, što trebaju čuvati i ostaviti u nasljeđe. I bez obzira na ove trendove iseljavanja, opet će u Šujici biti Šujičana.“ Nikola Stojkić, predavač s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kazao je kako je ovo područje specifično: “Vi ste, što zbog blizine primorskog, što zbog blizine planinskog kraja, ‘pokupili’ i jedno i drugo, sve što valja od svega, i jako, jako široko područje ljekovitog i aromatičnog bilja, s tim što ima i dosta endemskih vrsta.” A to bilje i površinski sloj tla neodgovorni pojedinci i stočari posljednjih godina nemilice uništavaju i osiromašuju paljenjem korova i stare trave, pogrešno misleći da će dobili bolje pašnjake. Šaroliku publiku, od domaćica, radnika, učenika i njihovih nastavnika, sve do gospodarstvenika i političara, spojio je isti interes, ljubav prema zavičaju i želja da se nauči nešto novo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?