Obilježena 27. godišnjica Bitke za Bašino Brdo

U jednoj od najvažnijih bitaka Domovinskog rata u središnjoj Bosni poginulo je više od 30 hrvatskih branitelja

12.11.2020.
u 16:31

Do Bašinog Brda, kote na planini Jasikovica iznad Fojnice može se teško prohodnim putovima iz više pravaca. No, nijedan put nije toliko neprohodan kako bi one koji se sjećaju i cijene žrtvu poginulih hrvatskih branitelja stradalih na Bašinom Brdu, spriječilo da im odaju dužnu počast ali i prisjete se jedne od najbrilijatnijih bitaka Domovinskog rata u središnjoj Bosni. Tako su se na 27.
godišnjicu Bitke i ove godine na Bašinom Brdu okupili brojni suborci, članovi obitelji hrvatskih branitelja koji živote položiše u akciji zauzimanja Bašinog Brda, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata te hrvatski politički predstavnici Fojnice.

Nakon polaganja vijenaca pred Spomen križem za duše poginulih branitelja molilo se na misi zadušnici koju je predvodio fra Mirko
Majdandžić, gvardijan Franjevačkog samostana Duha svetog u Fojnici. Podsjećamo, nadljudskim naporima i hrabrošću postrojbama HVO-a 12. studenog 1993 godine uspjelo je zauzeti Bašino Brdo, i s ove kote tijekom trodnevne akcije projerati daleko brojnije
postrojbe tzv. Armije BiH. Zauzimanje Bašinog Brda s kojeg se kao na dlanu vidi Fojnica ali i dio naselja u općini Kiseljak značilo je sigurnost za Fojničke Hrvate u naseljima iz kojih nisu protjerani ljeta 1993., Gojevićima, Bakovićima i mjestima koja im gravitiraju, a postrojbe HVO-a nakon nekoliko mjeseci pod nadzorom su imale i središte Fojnice .

Bitka za Bašino Brdo kao i svaka druga u Domovinskom ratu skupo je plaćena, životima više od 30 hrvatskih branitelja, a mnogi od njih su teže ili lakše ranjeni. Brilijantnu Bitku poraženi nisu praštali te je osveta uslijedila samo dan poslije kada su na pragu Franjevačkog samostana u Fojnici ubijeni fra Nikica Miličević i fra Leon Migić, tadašnji gvardijan i vikar . S obrzirom na činjenicu da je ubojica fojničkih fratara Miralem Čengić više puta pomilovan, a nalogodavci ovom monstruoznog zločina nikad nisu otkriveni, žrtve osvetničkog pohoda nakon Bašinog Brda i dalje vape za pravdom i istinom jednako kao i brojni zločini nad Hrvatima Fojnice u ratu „zaštićene sanitetske zone“ koje su počinili pripadnici tzv. Armije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije