Europska komisija za putovanja predviđa

U inozemstvo će se putovati kao prije tek 2024., domaćih putovanja više nego ikada

20.02.2022.
u 15:03

Četvero do deset Europljana već manje-više zna gdje bi željelo putovati, ali samo ih je 19 posto djelomično rezerviralo prijevoz ili smještaj za svoje sljedeće putovanjeva

Europa je prošlu godinu završila sa 62 posto međunarodnih putovanja u odnosu na posljednju godinu prije padnemije. Za 2022. Europska komisija putovanja (ETC), na osnovu najnovijeg izdanje tromjesečnog izvješća 'European Tourism Trends&Prospects', predviđa daljni oporavak i porgnozira da će dolasci zaostajati 20 posto prema 2019.. Omikron kvari optimističnije scenarije za međunarodna putovanja, a dosta je naškodio europskom sektoru putovanja i u posljednjim mjesecima 2021.. Deseci tisuća komercijalnih letova diljem Europe otkazani su tijekom božićnog razdoblja zbog nedostatka osoblja i gubici zrakoplovnih prijevoznika u pošloj su godini narasli na 18,5 milijardi eura.
Europska su se odredišta, pri tom, lani oporavljala po različitim stopama. Hrvatska, Francuska i Monako prošli su s ponajmanjim minusima, dok ponajveći pad turističkog prometa, koji doseže i do 80 posto, trpe Finska, Češka, Latvija, Estonija, Slovačka i Litva. Iako se očekuje da će omicron ugušiti oporavak europskog turističkog sektora u prvom tromjesečju 2022., izgledi za putovanja za ovu godinu u cjelini ostaju pozitivni neovisno o tome što mnogi Europljani i dalje oklijevaju s rezervacijama, posebice s rezervacijama putovanja tijekom prve polovice ove godine. Obeshrabrila su ih novouvedena ograničenja i zahtjevi, čak i za cijepljene ili oporavljene putnike, a želju za putovanjima potkopavaju i različiti pogledi na razdoblje valjanosti EU digitalnog COVID certifikata za nacionalnu upotrebu. Sve u svemu, očito je da će i turisitčku 2022. snažno obilježiti last minute turistička potražnja, a u ETC-u ocjenjuju kako se inozemna putovanja, za razliku od domaćih koja bi u ovoj godini mogla postaviti i nove rekorde, neće u potpunosti oporaviti prije 2024..

Kako god, oko 61% Europljana ipak s optimizmom gleda na mogućnost da negdje otputuju tijekom prve polovice godine, s tim da si većina za planiranje uzima više vremena nego ikad. Dok, recimo, četvero do deset Europljana već manje-više zna gdje bi željelo putovati, samo ih je 19 posto djelomično rezerviralo prijevoz ili smještaj za svoje sljedeće putovanje. Dobra je vijest da uz sav oprez i ograde oko toga kada i kuda na odmor, Europljani se ove godine spremaju na putovanju ostati duže i potrošiti više. Sklonost putovanjima duljim od deset noćenja porasla je za 38% u odnosu na ranije, a udio putnika koji planiraju potrošiti više od 2000 eura raste za 31%. S rezervacijama se, inače, oklijeva u nadi da će kasnije putovanje pružiti više slobode i mobilnosti, a od domaćina se očekuje razumna ravnoteža između mjera zaštite od COVID-19 i mogućnosti da se tijekom putovanja opusti i uživa. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?