Stručnjaci upozoravaju

U idućoj godini učinkovit zmijski serum će nestati i u BiH

zmijaotrovnica1_nnn_bih_08092015
09.09.2015.
u 06:30

Svijet strahuje zbog nestanka Fav - Afrique seruma protiv 10 različitih vrsta otrova. BiH zasad ne mora strahovati

Strani stručnjaci izdali su upozorenje o nestašici zaliha najučinkovitijeg zmijskog protuotrova zbog čega su u opasnosti tisuće života, objavio je BBC. Humanitarna organizacija "Liječnici bez granica" je priopćila kako su zalihe protuotrova Fav-Afrique, koji neutralizira 10 različitih vrsta zmijskog otrova, gotovo nestale. Trenutačna količina je dovoljna do lipnja 2016. godine, a jednako učinkovite alternative nema. Tvrtka Sanofi Pasteur je prestala proizvoditi Fav - Afrique serum prošle godine i od tada se fokusirala na cjepivo protiv bjesnila. S obzirom na novonastalu situaciju, raspravlja se o novoj proizvodnji protuotrova, a pregovori bi trebali biti okončani do kraja 2016. godine. Kada sagledamo prvotni datum kada bi trebalo doći do nestanka zaliha, jasno je da je situacija dramatična i da bi sve moglo rezultirati brojnim smrtnim slučajevima, piše Večernji list.

Dovoljne doze

- Većina ljudi koji zatraže pomoć zbog zmijskog ugriza nisu sigurni o kojoj se vrsti radi, tako da je posjedovanje protuotrova koji djeluje na nekoliko vrsta otrova zaista važno. Zabrinuti smo zbog nedostatka protuotrova, priopćeno je iz organizacije "Liječnici bez granica". A u domovima zdravlja provjerili smo kakva je situacija u Hercegovini. - Možemo reći da svi domovi zdravlja u ZHŽ-u kao i u HNŽ-u, Odjel za zarazne bolesti u Mostaru, imaju kvalitetan protuotrov i imaju ga dovoljno, kažu nam u Domu zdravlja Grude. Ovog ljeta uspješnom reakcijom liječnici iz Doma zdravlja Grude spasili su djevojčicu. Intravenskim i intramuskularnim davanjem seruma i praćenjem vitalnih funkcija 6-godišnjakinja je spašena. - Protuotrov se daje strogo po indikacijama i kliničkoj slici u danom trenutku. Tako smo i u tom slučaju postupili, rečeno nam je u Domu zdravlja Grude.

Kupnja seruma

Serumima velik broj zdravstvenih ustanova u BiH opskrbljuje Institut u Banjoj Luci. Što se tiče kvalitete seruma protiv ugriza zmija, u Institutu su njime zadovoljni. - Do danas u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nije došla nijedna prijava na lošu kvalitetu, ili lošu učinkovitost seruma protiv zmijskog ugriza, što dovoljno govori, rečeno nam je u Institutu u Banjoj Luci. Kako sada stvari stoje, u BiH kvalitetom seruma mogu biti zadovoljni. U ovim predjelima obitavaju poskok i riđovka koja je u ovim krajevima poznatija kao crnostrig. Pojedini građani čak ih i love s obzirom da je za protuotrov potreban i njihov otrov, a za jednu od njih se može dobiti od 50 do 100 maraka, no to sa sobom nosi i dozu rizika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?