sastanak

U idućih šest mjeseci praćenje primjene novog Zakona o MIO

05.02.2018.
u 16:24

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača danas su na sastanku s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika u FBiH i Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje najavili da će se u idućih šest mjeseci pratiti primjena novog Zakona o MIO, kojim su otklonjeni svi problemi uzrokovani postojanjem dosadašnjeg sistema, koji je, kako tvrde, bio nepravedan i neodrživ.

- Novim zakonom osigurava se likvidnost Mirovinskog fonda za idućih 20 do 30 godina jer se fond seli u proračun i obavezu isplate mirovine sada garantira država, to jest Federacija. Umirovljenici više ne moraju da brinu o povećanju mirovina budući da zavise od rasta bruto društvenog proizvoda i indeksa potrošačkih cijena – rekao je Novalić.

Dodao je da prihodi koje privrednici uplaćuju u izvanproračunske fondove sada nisu osnov za garantiranje i usklađivanje mirovina.

- Osigurano je da isplata i rast mirovina  ne budu neka predizborna priča i stvar nečije osobne volje, već pitanje mehanizama koji su ugrađeni u Zakon o MIO – kaže Novalić.

Odredbama novog zakonskog rješenja, kaže Drljača, regulirano je da se na pravičan način utvrdi visina mirovina budućih umirovljenika.

- Vrijeme će pokazati da smo napravili pomake u ovom segmentu. Zakon predviđa redovno i izvanredno usklađivanje mirovina, kao i mogućnosti usklađivanja za najniže kategorije -  kazao je Drljača.

Predstavnici umirovljenika na sastanku su izrazili još jednom podršku Zakonu jer se mirovine utvrđuju na osnovu uplaćenih doprinosa i radnog staža.

- Također, zadovoljni smo što će se mirovine u ožujku povećati za pet i deset posto za 83.000 umirovljenika. Pored toga, 15. travnja bit će izvršeno usklađivanje mirovina u skladu sa rastom troškova života i BDP-a – naveo je predsjednik Skupštine Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omer Omerefendić.

Predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika Mostar Ivan Kožul ukazao je da će za buduće umirovljenike bodovni sustav izračuna mirovina omogućiti da pod jednakim uvjetima imaju i jednake mirovine.

- Važno je što Vlada može povećati minimalne mirovine što mi nismo uspjeli do sada – poručio je Kožul.

Pozicija predstavnika Zavoda MIO prilikom donošenja Zakona o MIO bila je da se jasno definira vidljiva financijska održivost sistema.

- Ona je pozicionirana primarno početnom vrijednošću boda, te možemo računati na stabilan sistem - izjavio je direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić nakon današnjem sastanka u Vladi FBiH.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Ključne riječi
mio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?