sigurnosne službe

U idućih 15 dana očekuje se oko 1000 ilegalnih migranata

turisti
18.03.2018.
u 17:00

Broj migranata u BiH u prvim mjesecima ove godine enormno se povećao, a prema operativnim saznanjima bh. sigurnosnih službi, već u idućih petnaestak dana može se očekivati više od 1000 osoba koje će pokušati prijeći granice, a s proljećem se očekuje još veći broj ilegalnih migranata. Problem bi mogao nastati zbog činjenice da sigurnosne službe nemaju dovoljno kapaciteta za kontrolu većeg broja migranata, na što su više puta i upozorili. Samo Graničnoj policiji nedostaje 570 ljudi, a Službi za poslove sa strancima 70 do 80. Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić objasnio je za Klix.ba kako je u odnosu na proteklo razdoblje, osobito protekla dva i pol mjeseca, realno očekivati povećanje ilegalnih migracija. - Ono što znamo zahvaljujući drugim agencijama, prvenstveno EUROPOL-u, u Grčkoj je uvijek između 50 i 60 tisuća migranata. Od četiri podrute za koje mi znamo da postoje iz smjera Grčke, tri podrute se kreću prema Bosni i Hercegovini - upozorio je Ujić. Objasnio je kako jedna podruta nije problematična, što ide preko Albanije i Crne Gore prema BiH, te da u posljednjih 15 dana nije bilo masovnijeg priljeva u istočnu Hercegovinu. Međutim, zabrinjavaju ih migranti iz Srbije preko Višegrada i iz Srbije preko Rudog i Čajniča.

- Zabrinjavaju nas migranti dijelom iz Crne Gore, a dijelom iz Srbije. To znači da je riječ o dvjema podrutama. Treća podruta je trenutačno pod kontrolom, u dijelu od Zvornika do Bijeljine, preko Drine. Tu je najlakše Graničnoj policiji to kontrolirati. Ona je trenutačno pod kontrolom - kazao je Ujić za Klix.ba. Podsjetimo, pripadnici GP BiH su od 1. siječnja do 11. ožujka 2018. u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili 639 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2017. Uz navedeno, 661 osoba je spriječena pri ulasku u BiH, tako da je odustala od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom. Posljednjih mjeseci značajno je porastao broj pokušaja i ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracijskog rizika. Tako je u siječnju bilo 157, veljači 315 i do 11. ožujka 167 otkrivenih ilegalnih migranata. Istodobno, na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska državne granice u siječnju odvraćeno je 125, veljači 309 i do 11. ožujka 227 osoba. Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda. Otkriveni ilegalni migranti dolaze iz Sirije - 192, Pakistana - 89, Libije - 75, Afganistana - 60, Palestine - 49, Alžira - 32, Irana - 32, Maroka - 22, Iraka - 19, Turske - 15, Tunisa - šest, Kube - pet, Indija - četiri, Albanija - tri te po dva iz Bangladeša, Jordana i Egipta, jedan iz Somalije te 29 osoba s područja Kosova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?