Zanimljivosti

U Hercegovini niče novi sport koji više privlači žensku populaciju

15.02.2016.
u 07:00

‘Krav Maga’ je izraelska borilačka vještina uvelike prihvaćena u vojsci, policiji i sličnim granama kao obrana od golorukih pa i naoružanih napadača, piše Večernji list BiH. Pokazala se kao izvrsna na terenu, a ime je dobila od svog osnivača Imricha Sde-Ora. ‘Krav Maga’ počela je pod tim imenom od osnivanja Izraela 1948. To je praktična metoda borbe kojom se obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada.

Samoobrana

‘Krav Maga’ uči samoobrani, borilačkim i borbenim vještinama, kao i vještinama zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Ipak, osnovna filozofija treninga i obuke je situacija ‘on ili ja’ u okruženju gdje bi poraz bio smrtonosan. ‘Krav Maga’ osobito je korisna za žene, jer uči kako se najlakše obraniti u različitim situacijama kada je napadač fizički jači, a obrađuju se preventivne tehnike, te tehnike i taktička postupanja za brzu neutralizaciju napada, odnosno napadača. Danas je ‘Krav Maga’ sve raširenija u Hercegovini. Utemeljeni su klubovi u Mostaru, Širokom Brijegu, Čitluku, a u planu su u Čapljini i Ljubuškom. Igor Rajić je voditelj ‘Krav Mage’ Hercegovina i licencirani je instruktor, a o ‘Krav Magi’ kazao je:

- ‘Krav Maga’ je izraelski sustav samoobrane, koji nas uči kako uočiti, izbjeći i razriješiti bilo koju vrstu napada, odnosno nasilja. ‘Krav Maga’ se smatra najučinkovitijim obrambenim sustavom u svijetu i kao takvog su ga prihvatile vojne i policijske postrojbe diljem svijeta.

- Najveća prednost ‘Krav Mage’ je upravo u tome što nas ona uči obranama u realnim situacijama, obranama od napada u skučenim prostorima, obranama od napada u uvjetima smanjene vidljivosti, uključuje elemente iznenađenja i bazira se na instinktivnim reakcija te je samim time laka za učenje i pogodno za sve, bez obzira na dob, spol i predznanje. ‘Krav Maga’ je sustav koji koristi najnovija znanstvena dostignuća u području samoobrane i ugrađuje ih u sustav treninga. Koliko je vremena potrebno da bi se stekli temelji, a koliko da bi se dobro ovladalo vještinom?

Trening

- To je poprilično individualno, ali načelno možemo reći da će svaki polaznik odnosno polaznica već od prvog treninga primijetiti razliku između ‘Krav Mage’ i ostalih sustava treninga. Tko se može baviti ‘Krav Magom’?

- Krav Magom se mogu baviti svi, bez obzira na dob, spol i predznanje i za ovladavanjem prvim stupnjem potrebno je 4 - 6 mjeseci treninga i najprikladniji je ženama jer su žene često izložene nasilju i nasilnim situacijama. ‘Krav Maga’ je sustav koji nam pomaže naučiti kako se obraniti, ali nam isto tako poboljšava zdravstveni status, motoričke sposobnosti, kaže Rajić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?