Iz školskih klupa u inozemstvo

U gradovima uz granicu gotovo nemoguće pronaći radnike za ugostiteljstvo

07.05.2022.
u 16:54

Pred početak nove turističke sezone, domaći su ugostitelji na mukama. Stranice oglasa i Facebook grupe preplavljene su oglasima ugostitelja. Konobari, kuhari, šankeri trenutačno su najtraženiji djelatnici u BiH, piše Večernji list BiH.

Domaće tržište rada već nekoliko godina suočava se s manjkom školovanih radnika u ugostiteljstvu jer poslodavci iz inozemstva vrbuju mlade kuhare i konobare dok su još u školskim klupama, a upućeni poručuju da bi ih na ovim prostorima moglo zadržati samo povećanje plaća. Događa se da u kafićima ili hotelima doslovno nema tko raditi, pa njihovi vlasnici problem brojnosti rješavaju tako što zapošljavaju mlade koji se još školuju ili ljude koji žele nešto zaraditi, ali koji konobarsku tacnu, praktički, nisu ni vidjeli. S druge strane, oni koji znaju raditi i imaju radno iskustvo u ovoj branši, sve više odlaze u Hrvatsku, gdje, u najgorem slučaju, dvostruko više mogu zaraditi nego ovdje. Na internetu možemo vidjeti veliki broj oglasa u kojima se traže konobari ili kuhari na koje se danima nitko ne prijavljuje. U Mostaru pojedini ugostiteljski objekti konobaru nude plaću od 1200 KM, a interes je nikakav ili minimalan, što je ranije bilo nezamislivo. Hrvatska i Crna Gora manjak radnika u sezoni rješavaju uvozom iz BiH. Najviše trpe gradovi na granici, a najteže je u Trebinju, gdje bi čak 1800 stanovnika od ukupno 30.000 trebalo otići na privremeni rad u Dubrovnik. - To je dugogodišnji problem i imamo dnevnu migraciju radnika. Mnogi konobari, spremačice, pomoćni radnici u kuhinji u sezoni rade u Dubrovniku, a potom se svaki dan vraćaju u Trebinje. Jednostavno, ugostitelji ne mogu ni približno platiti radnike kao u Dubrovniku. Sezoncima je odlično jer primaju dobre plaće u Dubrovniku, a troše u Trebinju, gdje je sve jeftinije - kaže za Faktor jedan od vlasnika restorana u Trebinju.

- Većina naših kuhara nije sazrela za Jadran, ali su plaće od 2000 eura primamljive. Naši kuhari idu u Hrvatsku za 2000 eura, a njihovi u Irsku i diljem Europe za 5000 eura. To je zakon ponude i potražnje - kaže jedan od najboljih bh. kuhara. Poslodavci s Jadrana radnike u BiH vrbuju dok se još uvijek školuju. - Imali smo situaciju kada je jedan vlasnik pizzerije u Hrvatskoj došao i učeniku koji je tek “ispekao zanat” ponudio posao za početnu plaću od 1000 ili 1200 eura, što znači da je dobio ponudu, a nije ni izišao iz klupe - kazao je nedavno profesor u banjolučkoj Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi Predrag Tošić i dodao da se za posao izvan naših granica prijavljuje dosta učenika. U dosta ugostiteljskih objekata radi se bez slobodnog dana, bez plaćenih noćnih sati i to za malu plaću pa zbog toga idu u države gdje su cijenjeni i poštovani. Svi znamo da je potrošačka košarica 2500 KM, a plaća oko 1000 i normalno je da će mladi kada dobiju dobru ponudu otići.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?