Inflacija

U godinu dana hrana i bezalkoholna pića poskupjeli za 20,8%. Mlijeko dosegnulo cijenu od 2,60, maslac 31 KM

03.04.2023.
u 20:31

Indeks potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini izračunava se na temelju reprezentativnog popisa proizvoda koji u 2023. godini čini 610 proizvoda

Kilogram riže u veljači koštao je 4,30 KM, kilogram kruha od pšeničnog brašna 3,30 KM, junetine bez kosti 19 KM, maslaca 31 KM, sira 17,40 KM, mljevene kave 17,90 KM, šećera 2,30 KM..., piše Večernji list BiH.

Životni standard

U istom razdoblju za litru ulja u prosjeku je trebalo izdvojiti 3,80 KM, a litru mlijeka 2,60 KM. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, razina cijena u veljači 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 12,9 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 20,8%, alkoholnih pića i duhana za 3,7%, stanovanja i režijskih izdataka za 13,7%, namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja doma za 12,6%, zdravstva za 2,7%, prijevoza 10,9%, komunikacija za 0,9%, rekreacije i kulture za 9,3%, obrazovanja za 2,5%, restorana i hotela za 10,4% te ostalih dobara i usluga za 9,3%. Prosječni pad cijena zabilježen je u odjeljku odjeće i obuće za 4,2%. Kada je riječ o usporedbi sa siječnjem 2023. godine, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2023. godine u prosjeku su zabilježile rast razine za 0,4%.

- Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u veljači 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 1,3%, alkoholnih pića i duhana za 0,9%, namještaja i kućanskih uređaja za 0,7%, zdravstva za 0,7%, rekreacije i kulture za 0,3%, restorana i hotela za 0,7% te ostalih dobara i usluga za 0,6%. Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u veljači 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima odjeće i obuće za 1,3%, stanovanja i režijskih izdataka za 0,6% te prijevoza za 1% - navodi se u službenom izvješću Agencije za statistiku BiH.

Inače, indeks potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini izračunava se na temelju reprezentativnog popisa proizvoda koji u 2023. godini čini 610 proizvoda. Svakog mjeseca prikuplja se oko 21.000 cijena na unaprijed definiranom uzorku prodajnih mjesta na 12 lokacija.

Cijene u gradovima

Cijene se prikupljaju na 12 lokacija (gradova) u zemlji (Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Doboj, Istočno Sarajevo, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Trebinje, Tuzla, Zenica) odabranih prema kriteriju broja stanovnika i njihovoj ulozi na zemljopisnom području kojem pripadaju. Obuhvaćeni su najvažniji proizvodi i usluge koje kupuje stanovništvo radi finalne potrošnje. Obuhvat dobara i usluga redovito se revidira kako bi se očuvala reprezentativnost popisa proizvoda s obzirom na ukuse potrošača i njihove navike u pogledu kupnje. Kako se navodi na službenoj stranici Agencije za statistiku BiH, svrha prikupljanja potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini je dobivanje mjere inflacije u zemlji, entitetima i Distriktu Brčko. Osim toga, indeks potrošačkih cijena koristi se i za usklađivanje plaća i zarada u skladu s kolektivnim ugovorima te mirovina i socijalnih davanja. Također se koristi i za očuvanje vrijednosti kod ugovora s indeksnim klauzulama, omogućuje uspoređivanje stope inflacije s drugim zemljama, omogućuje kretanje cijena unutar zemlje među pojedinim regijama i služi kao osnova za deflacioniranje pojedinih makroekonomskih agregata u statistici nacionalnih računa i u druge svrhe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije