Uvjeti života

U Glamoču je još osam sela bez struje

08.03.2016.
u 08:00

Povratnici u četiri sela na rubu Glamočkog polja, podno planine Cincar, nakon potpisivanja sporazuma o suradnji na realizaciji projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u sjedištu njihove općine, očekuju da će nakon gotovo 2 desetljeća mraka struja doći do ove jeseni. Općinske vlasti manje su optimistične i kažu da je to nemoguće izvesti, jer nema dovoljno novca. Taj projekt bi se trebao financirati iz sredstava koja su izdvojena 2012. i 2013. za Glamoč, Dobretiće, Gacko i Ravno.

Vrijednost projekta je 267.500 KM, a nakon njegove realizacije struju će dobiti 40 povratničkih domova u navedenim općinama, rečeno je prilikom potpisivanja. Na početku Glamočkog polja skrenuli smo na lokalnu cestu prema Skucanima te asfaltom došli do Vidimlija, a nakon toga cesta prelazi u makadam, a izuzev lijepe prirode, civilizacija prestaje. Polomljeni električni stupovi na sve strane, voda ‘izrupala’ put, snijeg se spustio taman do iznad Dragnića, do kojeg smo vozili nekih 10-ak km od Vidimlija. Inače, do rata je u Glamoču živjelo 13.000 stanovnika, sada ih je oko 4000. No, ni to nije siguran podatak budući da je znatan broj povratnika, što zbog nedostatka posla, struje ili neobnovljenih kuća, i po drugi put napustio svoje ognjište.

Tako je i u Dragniću, zadnjem selu prema planini Cincar, u kojem, unatoč obnovljenim kućama, zbog nedostatka električne energije žive tek dvije obitelji ili ukupno pet stanovnika. A prije rata ih je bilo 26, priča nam Remzija Velagić (60) te dodaje: “Bilo je puno selo. Autobus je dva puta dnevno dolazio, učenici su išli u školu. Bilo je prometno i normalno se živjelo. Baš je bilo veselo i živo, a sada tajac. Nema nigdje nikoga, samo nam preko ljeta dođu ovi susjedi u posjet i to je sve.” Remzija je s bratom krenuo iz početka. S više od stotinu pčelinjih društava i značajnim stočnim fondom povratak su učinili više nego održivim, no, nakon bratove iznenadne smrti, budući da skrbi o 94-godišnjoj majci, bio je prisiljen rasprodati blago. Unatoč svim nedaćama, uz jednu kravu on i majka Fiza ustrajni su u borbi ostati na svome i nadaju se boljem. Onemoćala, ali bistra uma, starica govori o svakodnevnici: “Bude mraka i samoće. Otišlo sve po tuđem svijetu… Al’ dobro, bit će dobro, uzdamo se da ćemo dobiti svjetlo, kažu, do jeseni.” Kazali, potpisali i Glamoču namijenili 38.000 KM. A da bi struja došla do Dragnića i tri susjedna sela, treba izgraditi 12 km visokonaponske te tri niskonaponske mreže s pripadajućim trafostanicama, kazao je glamočki načelnik Radovan Marković.

“Sve to stoji oko milijun KM. Trideset tisuća naprema milijun, ne treba biti matematičar, jest jednako u formuli - nemoguća misija. Ono što daje nadu je potpisivanje projekta od EP HZ HB.” Uz primjedbu kako se sredstva iz 2012. tek sad aktiviraju, i to za projekt koji će se realizirati u 2017., Marković ističe i to da, uz dobru volju i potpise kojima EP HZ HB potvrđuje svoje sudjelovanje u projektu, nisu definirani ni iznosi, a ni opseg njihovog sudjelovanja. A na drugom kraju Glamočkog polja bez struje su još četiri sela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?