Uprava za inspekcijske poslove FBiH apelira da se promijeni Zakon o zaštiti na radu

U Federaciji se masovno smanjuje broj inspektora

'drzavni inspektori inspekcija na moru'
''
10.03.2015.
u 09:20

I dalje je problem nedovoljan broj inspektora koji bi trebali kontrolirati rad oko 70.000 pravnih subjekata

Prije nekih 15 godina bilo je angažirano deset federalnih inspektora za oblast radnih odnosa i četiri federalna inspektora za oblast zaštite na radu. Danas rade samo tri za prvu, odnosno dva za drugu navedenu oblast, pišu “Poslovne novine”.

Nadzor subjekata

Više od godinu dana u procesu je natječaj za prijem u radni odnos još dvaju federalnih inspektora za oblast radnih odnosa i još se čeka njihovo imenovanje. I dok se masovno krše prava radnika, u FBiH se smanjuje broj inspektora. Osim navedenog broja inspektora u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, u Federaciji BiH još radi oko 70-ak inspektora u županijskim upravama za inspekcijske poslove. I dalje je problem nedovoljan broj inspektora koji bi trebali kontrolirati rad oko 70.000 pravnih subjekata koji efektivno obavljaju djelatnost u ovom entitetu. Prema podacima Federalnog inspektorata rada, tijekom 2014. ukupno je urađeno 1256 inspekcijskih pregleda.

Nenaplaćena sredstva

Od toga su 1093 inspekcijska nadzora bila iz oblasti radnih odnosa, 96 iz zaštite na radu i 67 iz oblasti socijalne i dječje zaštite. Od ukupnog broja 1256 pregleda izdano je 437 prekršajnih naloga, a po ovim prekršajima trebalo je naplatiti 336.110 KM. Međutim, nisu u potpunosti naplaćena u punom iznosu. Muhamed Pašukanović, glavni federalni inspektor rada, smatra da je neophodno što prije donijeti novi Zakon o zaštiti na radu. Sadašnji zakon iz 1990. nije najadekvatnije prilagođen za bh. tržišno gospodarstvo. Uz to, najveći i osnovni problem je što su tu propisane kaznene odredbe u dinarima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?