tržište nekretnina u ekspanziji

U Federaciji mali broj posrednika za promet nekretnina radi legalno

07.06.2021.
u 08:59

Tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini posljednjih je godina u ekspanziji. U svim većim gradovima zabilježen je rast izgradnje novih stambenih objekata, a većina stambenih jedinica prodana je i prije završetka gradnje, piše Večernji list BiH. 

Također raste potražnja za nekretninama starije gradnje, posebno u naseljima u Sarajevu koja su bliže centru. Koliko ovo tržište napreduje, dokaz je i registracija velikog broja agencija za promet nekretnina, što je dovoljan pokazatelj da, unatoč velikom iseljavanju stanovništva, potražnja za nekretninama ne jenjava, što je utjecalo i na rast cijena stanova i kuća.

Nelegalni posrednici

Stanje na tržištu nekretnina neuređeno je u smislu nedostatka profesionalnih posrednika pri prodaji nekretnina, zakona o posrednicima i normama koje oni moraju ispuniti da bi bili posrednici. Trenutačno u Sarajevu, a i diljem Federacije BiH, postoji jako mali broj agencija/posrednika koje rade legalno ovaj posao, tj. plaćaju poreze državi. – Takva nesređenost pogoduje razvoju “crnog tržišta”, što je jedan od ključnih problema i nevjerojatno je do se koje granice nelegalni posrednici usuđuju ići. 

Stoga je Vlada Federacije BiH utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog Zakona o posredovanju u prometu nekretnina. U obrazloženju je navedeno kako je uređenje ove oblasti nužno s obzirom na to da je uspostavom tržišnih odnosa oživjelo tržište nekretnina, što je utjecalo na pojavu velikog broja posrednika u prometu.

Nepostojanje pravne regulative pogoduje pojavi sve većeg broja osoba koje posluju ne pridržavajući se pravila struke i koje nelegalnim radnjama nanose izravnu štetu klijentima i cijeloj struci. Upravo stoga, obrazloženo je, javila se potreba zakonskog uređenja ove oblasti kako bi građanima - potrošačima bila pružena bolja, profesionalnija i kvalitetnija usluga po uzoru na poslovanje agencija zemalja sa uređenim tržištem te kako bi ujedno bilo uvedeno i više reda u ovu djelatnost.

Uvođenje registra posrednika

Među ponuđenim zakonskim rješenjima jest i uvođenje registra posrednika, koji na svojoj internetskoj stranici objavljuje Federalno ministarstvo trgovine kao javni dokument u čije podatke svatko može besplatno imati uvid.

Zakon uređuje uvjete za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina, prava i obveze posrednika, agenata posredovanja i nalogodavaca u prometu nekretnina, opće uvjete poslovanja, sklapanje ugovora o posredovanju u prometu nekretnina, posredničku naknadu, stručni ispit za obavljanje poslova agenta posredovanja u prometu nekretnina te nadzor nad primjenom zakona.

Na pitanja koja nisu posebno uređena ovim zakonom primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju obvezni odnosi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije