Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U Federaciji BiH poskupilo gorivo

05. kolovoza 2020. u 21:34 0 komentara 393 prikaza
gorivo

Prema obavijestima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na jučerašnji dan u Federaciji Bosne i Hercegovine je sljedeći: Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,66 do 1,91 KM/litru, DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,66 do 1,86 KM/litru.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 1,83 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 1,80 KM/litru, javlja N1. 

U tijekom jučerašnjeg dana u eOPC aplikaciji ovog Ministarstva je evidentirano 50 novih obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijena od 0,05 KM/litru.

Iz Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine su za N1 kazali, da gospodarska društva, pravne i fizičke osobe formiraju cijene slobodno prema uvjetima tržišta.

"Na cijene naftnih derivata pored kretanja cijena sirove nafte na burzi prvenstveno utječu cijene derivata na Mediteranu (Mediteranska berzanska kotacija CIF MED Genova/Lavera), kretanje tečaja dolara i KM, te porezna opterećenja (trošarine, cestarine, PDV)", istaknuli su.

Podsjećaju da Federalno ministarstvo trgovine kontinuirano prati kretanje maloprodajnih cijena naftnih derivata, kao i cijene barela sirove nafte, te će u slučaju poremećaja u odnosima na tržištu poduzeti mjere u skladu sa odredbama Zakona o kontroli cijena («Službene novine Federacije BiH», br. 2/95 i 70/08).

Napominju, kako sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Cijene nafte danas su u porastu i dostigle su najviši iznos od početka ožujka zbog velikog pada u zalihama sirove nafte u SAD.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.