virusna zarazna bolest

U Federaciji 10.347 bolesnih sa simptomima sličnim gripi

gripa
15.01.2018.
u 12:35

U Federaciji BiH trenutno ima 10.347 registriranih pacijenata s oboljenjima sličnim gripi, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.  Kako za Fenu pojašnjavaju, sezonska gripa je virusna zarazna bolest koja se javlja svake godine.

- Gripa je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Svake godine oko deset posto europske populacije se zarazi virusom gripe. Najviše su ugroženi stariji ljudi, djeca i osobe s kroničnim oboljenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu dovesti do smrti – rečeno je.

Virus gripe se lako i uobičajeno prenosi sa osobe na osobu putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem, te zbog visoke zaraznosti i brzog širenja, gripa se često pojavljuje u epidemijama (zahvata mnogo ljudi određenog područja), a ponekad i u pandemijama (širenje gripe po cijelom svijetu).

Iz Zavoda objašnjavaju da treba znati da gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj.

Preporučuju da se liječniku treba javiti ako temperatura traje duže od četiri do pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proliv, te pojavi povišena temperatura ponovno, nakon poboljšanja stanja.

Ističu da antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest, te da je cijepljenje jedina i najučinkovitija mjera prevencije gripe i njezinih komplikacija.

Zbog promjena koje se stalno događaju kod virusa gripe, sastav cijepljenja se svake godine mijenja, za svaku hemisferu ponaosob.

Vrijeme za cijepljenje protiv gripe je u listopadu, odnosno u ranu jesen, prije širenja virusa gripe, budući da su potrebne dva tjedna da se zaštitna antitijela razviju u organizmu.

Iz Zavoda cijepljenje preporučuju osobama starijim od 65 godina, osobama oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije, zdravstvenim radnicima i ostalima koji sudjeluju u njezi bolesnika, te svima koji žele smanjiti rizik od bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije