Podaci pokazali:

U FBiH više je žena zaraženih u odnosu na muškarce

30.03.2020.
u 17:51

U Federaciji Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata na infekciju koronavirusom testirana je 201 osoba, od kojih je 29 pozitivno, potvrdio je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar.
Novih slučajeva najviše je bilo u Tuzlanskoj županiji 11, deset je bilo u Zeničko-dobojskoj, tri u Zapadnohercegovačkoj, po dva u Unsko-sanskoj i Srednjobosanskoj te jedan u Sarajevskoj županiji.
- Do sada je u FBiH testirano 1.056 osoba, a Covid-19 potvrđen je kod 152 osobe - rekao je Pehar.
Posmatrano po županijama, u HNŽ-u su 44 pozitivna slučaja, ZHŽ-u 21, Tuzlanskoj županiji 29, Sarajevskoj 18, Zeničko-dobojskoj 20, Unsko-sanskoj deset, Bosansko-podrinjskoj šest, te Posavskoj jedan i Srednjobosanskoj županiji tri.
- Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva više je žena u odnosu na muškarce, žena 55,73 posto - istakao je Pehar, navodeći da su 8,23 posto pozitivnih slučajeva u dobi do 24 godine, 66,41 posto do 64 godine, dok je 25,2 preko 65 godina.
Naglasio je da je, za sada, ostvaren zacrtani cilj, a to je da se virus nije pojavio kod velikog broja starijih osoba.
- Nažalost, u protekla 24 sata registrirana su tri nova smrtna ishoda, čime se broj povećao na osam - naveo je Pehar.
Pozvao je stanovništvo da ostane u domovima i da se pridržavaju naredbi nadležnih institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?