Dobrovoljni mirovinski fond

U FBiH u mirovinu s 58 godina uz izbor - isplata u cjelini ili mjesečno

ZAGREB 18.02.2008 NOVOSTI  Umirovljenici             snimio Denis Lovrovic
13.02.2016.
u 07:00

Vlada FBiH utvrdila je nacrt zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, piše Večernji list BiH. Načela na kojima se zasnivaju ovi fondovi su dobrovoljnost i ravnopravnost članstva, raspodjela rizika ulaganja, javnost rada te akumulacija i investiranje sredstava, navedeno je u priopćenju sa sjednice Vlade

Ostvarivanje prava

Činjenica da su umirovljenici jedna od najugroženijih kategorija društva povod je za reformu mirovinskog sustava i stvaranje mirnijih životnih uvjeta u starijoj dobi budućih generacija. Među razlozima za donošenje ovog potpuno novog zakona navedeno je da je analiza problema sadašnjeg mirovinskog sustava u BiH utvrdila ograničenu pokrivenost i nizak stupanj poštivanja zakonskih obveza, osobito kada se radi o radnicima iz neformalne ekonomije, neodgovarajuću razinu mirovina, zabrinutost u vezi s financijskom održivosti mirovinskog sustava i probleme koji se odnose na ograničene administrativne kapacitete i upravljanje institucijama iz domene socijalne sigurnosti. Usvajanjem zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima u FBiH bit će stvorena pravna osnova za daljnji razvoj mirovinskog sustava u FBiH i tržišta kapitala na kojem će se pojaviti nove vrste fondova koji se razlikuju po načinu i kriterijima investiranja. Ono što javnost najviše zanima jest to da prava iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja - mirovinu član fonda može ostvariti najranije s navršenih 58 godina života i da sam odabire način isplate mirovine, kao privremene ili doživotne. Društvo za osiguranje koje isplaćuje mirovine dužno je ponuditi doživotnu starosnu mirovinu, a može nuditi i privremenu starosnu, promjenjivu mirovinu, djelomične jednokratne isplate i druge vrste mirovina prema svom mirovinskom programu. Društvo za upravljanje fondovima se osniva u formi dioničkog društva, čiji je predmet poslovanja osnivanje i upravljanje ovim fondovima, odnosno ulaganje novčanih sredstava u vlastito ime i za račun članova dobrovoljnog mirovinskog fonda.Mogu ga osnovati domaće i inozemne fizičke i pravne osobe, pri čemu fizičke osobe mogu imati samo nekvalificirani udjel.

Način osnivanja

Više od 50% udjela u kapitalu, odnosno pravo glasa u društvu mora imati pravna osoba koja se bavi bankarskim i poslovima osiguranja ili djelatnošću mirovinskih fondova, kao i osoba koja u navedenoj pravnoj osobi ima više od 50% udjela u kapitalu, odnosno prava glasa. Novčani dio temeljnog dioničkog kapitala društva za upravljanje, prilikom osnivanja, iznosi najmanje 3 milijuna KM i uplaćuje se na privremeni račun kod banke prije upisa društva u registar gospodarskih subjekata. Sredstva ne mogu biti iz zajmova ili kredita, niti smiju biti opterećena na bilo koji način. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije