od primjene Zakona o posredovanju u prometu nekretnina

U FBiH registrirano 135 posrednika u prometu nekretninama

nekretnine
04.10.2023.
u 20:56

Usvajanjem Zakona o posredovanju u prometu nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine tržište prometa nekretnina se profesionalizira, uvodi veća zaštita klijenata, te podiže razina lojalne konkurentnosti.

Otkako je 1. travnja 2023. godine počela primjena Zakona o posredovanju u prometu nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine do sada je u Registru posrednika prometa nekretnina pri federalnom Ministarstvu trgovine registrirano 135 posrednika. 

Popis se stalno uvećava, pa su tako u rujnu dodana dva posrednika, a u kolovozu šest.

Jedan od glavnih ciljeva Zakona  o posredovanju u prometu nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine jeste legalno poslovanje agencija za posredovanje u prometu nekretninama, s obzirom na to da je do sada tržište bilo preplavljeno nelegalnim agentima koji su kupce izlagali rizicima, piše Indikator.

Zakon jasno razlučuje legalne od nelegalnih posrednika. Prema odredbama Zakona, svaki posrednik u oglašavanju mora navesti nekoliko ključnih elemenata kao što su naziv i adresa posrednika, datum i broj upisa u Registar posrednika kod Ministarstva trgovine FBiH, ime i prezime agenta i broj njegove personalne licence, broj zaključenog u govora o posredovanju između nalogodavca i agencije. 

Svatko tko u oglasu nije naveo sve pobrojane elemente nelegalno se bavi posredovanjem i nalazi se u sivoj zoni. Iz Udruženja prometnika u posredovanju nekretninama navode da su uspostavili kontakte s najvećim oglašivačima u BiH kako bi se razlučili legalni od nelegalnih posrednika, koji su u žargonu prepoznatljivi kao "torbari". Na tom planu su, kako kažu, ostvarili određeni napredak.

Osim toga, usvajanjem Zakona o posredovanju u prometu nekretnina Federacije Bosne i Hercegovine tržište prometa nekretnina se profesionalizira, uvodi veća zaštita klijenata, te podiže razina lojalne konkurentnosti.

Punom implementacijom Zakona očekuje se smanjenje crnog tržišta i sive ekonomije u ovoj oblasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije