CIJEPLJENJE PROTIV COVIDA

U FBiH drugu dozu primilo manje od 11 posto građana, objavljeni podaci za sve županije

cjepivo
Kristina Stedul Fabac/ Pixsell
12.09.2021.
u 08:38

Najbolje rezultate u procesu imunizacije imaju SŽ, BPŽ i TŽ, a najlošije HBŽ, USŽ i ZHŽ.

Prema službenim podacima, do 22. kolovoza na području FBiH prvom dozom cijepljeno je 314.400 stanovnika ovog entiteta, dok je drugu dozu primilo 191.007 ili manje od 11 posto od ukupnog broja punoljetnih građana. Najbolje rezultate u procesu imunizacije imaju SŽ, BPŽ i TŽ, a najlošije HBŽ, USŽ i ZHŽ. 

U BPŽ Goražde posljednjih dana raste broj građana zainteresiranih za cijepljenje, a u zdravstvenim ustanovama zadovoljni su dosadašnjim postotkom imuniziranih.

Do sada je u BPŽ cijepljeno gotovo četvrtina stanovništva. Prema riječima direktorice Zavoda i jedinog epidemiologa u BPŽ, dr. Medine Bičo, prvu dozu primilo je 5.668 osoba, a drugu njih 2.397, piše Avaz

Objavljeni su podaci o cijepljenim osobama po županijama: 

- To je ukupno 24,9 posto stanovništva, s tim da nemamo službene podatke o tome koliko se naših sugrađana cijepilo u susjednim državama, a pretpostavljam da je u pitanju značajan broj. Kada se u obzir uzme postotak, odmah smo iza SŽ te možemo reći da smo zadovoljni - kaže dr. Bičo te dodaje kako su građanima trenutno na raspolaganju cjepiva proizvođača „AstraZeneca“ i „Sinopharm“.

Izostala je klasična kampanja pa je relativno visok postotak cijepljenih rezultat rada zdravstvenih radnika te činjenice da se, za razliku od pojedinih županija, cijepljenje odvija u svim ambulantama domova zdravlja u Goraždu, Ustikolini i Prači, a cijepni punkt otvoren je i u zgradi Zavoda za javno zdravstvo.

- Sve uz veliki trud zdravstvenih radnika, koji građane pozivaju putem telefona, a koriste i priliku, kada dođu zbog drugih usluga, da im objasne značaj cijepljenja. Mogu doći i bez poziva, a kod pacijenata koji to nisu u mogućnosti, koji nisu pokretni ili ih nema tko dovesti, cijepljenje vršimo u kućnim uvjetima - kazao je direktor Doma zdravlja u Goraždu, dr. Edin Čengić.

Zdravstveni radnici upozoravaju na poštivanje mjera i još jednom podsjećaju na značaj cijepljenja. 

- Vidimo da je zaista mali postotak potpuno cijepljenih građana koji imaju tešku kliničku sliku, koji završe na respiratoru ili smrtnim ishodom. To vidimo prema podacima i iz drugih država, ali i kod nas - pojašnjava dr. Čengić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije