Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U FBiH četvrtu dozu primilo 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za omikron

02. listopada 2022. u 18:48 0 komentara 25 prikaza
cijepljenje sinofarm

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Federalnoj vladi zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave za novo bivalentno cjepivo koje štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5., potvrđeno je Feni iz Zavoda iz kojega su zatražili pomoć u nabavci i od međunarodnih donatora. 

Napominju kako će, nakon što Vlada Federacije BiH da suglasnost koja uključuje i osiguravanje materijalnih sredstava, postupiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavama Bosne i Hercegovine.

Istodobno, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH iskazao je potrebe za ovim cjepivom i međunarodnim donatorima, kao i COVAX mehanizmu.

U Zavodu podsjećaju kako je Europska agencija za lijekove do sada odobrila dva cjepiva protiv Covida-19, koja imaju u sebi i genetske podvarijante omikrona (BA.4 i BA.5).

"Novo cjepivo se koristi kao druga, dodatna doza na primarno cijepljenje, a Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva je preporučilo ovakvo ordiniranje", naglašavaju u Zavodu te dodaju kako su trenutačno u Europi cirkulirajuće podvarijante genetske varijante omikron SARS-CoV-2.

Što se tiče raspoloživih doza, kao i onih koje su propale, iz Zavoda ističu kako trenutno raspolažu sa 415 015 doza cjepiva protiv Covida-19 (Pfizer, Moderna, Sinopharm i Sinovac), dok je za 607 829 doza cjepiva istekao rok trajanja.

Upitani kolika je uopće zainteresiranost građana za cijepljenje protiv Covida-19, odgovorili su kako ona trenutačno nije na razini koju bi željeli i na razini koja bi imala povoljan učinak na zdravlje stanovništva u Federaciji BiH.

Prema posljednjim podacima kojima Zavod raspolaže, svega 4.334 osobe primile su četvrtu dozu cjepiva protiv Covida-19, u procentima 0,24 posto.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ponovno su pozvali stanovništvo da se cijepi, što u primarnoj seriji (prve dvije doze) što docjepljivanjem, a osobito najugroženije, osobe iznad 60 godina starosti i imunokompromitirane kroničnim bolestima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.