COVID-19

U FBiH četvrtu dozu primilo 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za omikron

cijepljenje sinofarm
02.10.2022.
u 18:48

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Federalnoj vladi zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave za novo bivalentno cjepivo koje štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5., potvrđeno je Feni iz Zavoda iz kojega su zatražili pomoć u nabavci i od međunarodnih donatora. 

Napominju kako će, nakon što Vlada Federacije BiH da suglasnost koja uključuje i osiguravanje materijalnih sredstava, postupiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavama Bosne i Hercegovine.

Istodobno, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH iskazao je potrebe za ovim cjepivom i međunarodnim donatorima, kao i COVAX mehanizmu.

U Zavodu podsjećaju kako je Europska agencija za lijekove do sada odobrila dva cjepiva protiv Covida-19, koja imaju u sebi i genetske podvarijante omikrona (BA.4 i BA.5).

"Novo cjepivo se koristi kao druga, dodatna doza na primarno cijepljenje, a Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva je preporučilo ovakvo ordiniranje", naglašavaju u Zavodu te dodaju kako su trenutačno u Europi cirkulirajuće podvarijante genetske varijante omikron SARS-CoV-2.

Što se tiče raspoloživih doza, kao i onih koje su propale, iz Zavoda ističu kako trenutno raspolažu sa 415 015 doza cjepiva protiv Covida-19 (Pfizer, Moderna, Sinopharm i Sinovac), dok je za 607 829 doza cjepiva istekao rok trajanja.

Upitani kolika je uopće zainteresiranost građana za cijepljenje protiv Covida-19, odgovorili su kako ona trenutačno nije na razini koju bi željeli i na razini koja bi imala povoljan učinak na zdravlje stanovništva u Federaciji BiH.

Prema posljednjim podacima kojima Zavod raspolaže, svega 4.334 osobe primile su četvrtu dozu cjepiva protiv Covida-19, u procentima 0,24 posto.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ponovno su pozvali stanovništvo da se cijepi, što u primarnoj seriji (prve dvije doze) što docjepljivanjem, a osobito najugroženije, osobe iznad 60 godina starosti i imunokompromitirane kroničnim bolestima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?