prognoze

U Europu stiže novi arktički val: Lavina se sručila na hotel i kuću

Foto: Severe Weather Europe
1/2
14.01.2019.
u 10:14

Snježno nevrijeme i lavine posljednjih tjedan dana stvaraju velike poteškoće u Europi, ponajprije u Austriji i Njemačkoj, a u tom razdoblju odnijele su 26 života. 

A prema prognozama koje je objavio Severe Weather Europe kraj ekstremnim zimskim uvjetima još se ne nazire.   

U istočnu i središnju Europu stiže novi arktički val koji će donijeti vrlo hladan zrak, novi obilan snijeg i snježne oluje u Alpama. 

Stoga će u Austriji danas u nekim dijelovima pasti još dva metra snijega. 

– Velika snježna oluja kreće se prema sjevernim Alpama, posebice diljem sjeverne i zapadne Austrije, južne Njemačke i istočne Švicarske. Iako je u velikom broju tih regija već napadalo između 350 i 500 cm snijega, očekuje se još najmanje 100 do 120 cm svježeg snijega do utorka ujutro. Po život opasne situacije s prijetnjom velikih lavina povećat će se nakon što napada još snijega –upozorava Severe Weather Europe. 

Austrijski i njemački mediji javljaju o nesrećama prouzročenim lavinama u nedjelju navečer. Tako se lavina sručila na kuću uz šumski put na području austrijskog Vorarlberga.

Srećom, nitko nije ozlijeđen kao ni u lavini  koja se sručila na hotel u popularnom njemačkom skijalištu Balderschwangu. Mještani su odsječeni od svijeta kao i 11.000 njih u austrijskoj regiji Salzburg. 

U brojnim mjestima u Tirolu zatvorene su škole jer je proglašen najviši stupanj opasnosti od lavine. 

Također, austrijske vlasti upozorile su ljude koji žive na rubu šuma da spavaju u prizemlju jer se stabla pod težinom snijega mogu srušiti na kuće. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije