Popis stanovništva u BiH

U Dobretićima smanjen broj stanovnika za 65%

dobretici
31.08.2016.
u 07:00

Općina Dobretići nalazi se na planini Ranča, u središnjoj Bosni , 20-ak kilometara sjeveroistočno od Jajca. Cijelo je područje općine među lokalnim stanovništvom poznato kao Pougarje, nazvano po rijeci Ugar koja izvire na planini Vlašić (istočno od Dobretića) i protječe uz sjeveroistočni rub obronka Ranče, a to je ujedno i entitetska granica. Pougarje je do rata bilo pod upravom općine Skender-Vakuf, a potom kratko vrijeme pripojeno općini Jajce da bi se osamostalilo i danas, kao takvo i postoji pod nazivom Dobretići. Općina je dobila naziv po jednom od najvećih sela ovog kraja - selu Dobretići. Samo selo ima dugu povijest i baštini ime od srednjovjekovne bosanske vlastelinske obitelji Dobretić.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Dobretići živi 1629 stanovnika, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, kao naseljeno mjesto imala 4790. Broj muškaraca ima 905, a žena 724.

Najviše Hrvata

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Dobretićima danas živi 1629 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991.godine, bilo 4720, Bošnjaka nema, dok je Srbin jedan. Ostalih nema, jedan stanovnik je bez odgovora, dok se jedna osoba nije izjasnila po nacionalnoj osnovi. Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile troje djece...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije