Snažna poruka

U crkvi svetog Ante, na molitvi za mir, okupili se katolici, muslimani i židovi:

Molitva za mir u Sarajevu
N1
Autori: N1, vecernji.ba
28.10.2023.
u 09:48

Vijeće za ekumenizam i međuvjerski dijalog Franjevačke provincije Bosne Srebrene organizirao je i ove godine Dan duha Asiza, Međureligijski susret molitve i pjesme za mir u svijetu i u Bosni i Hercegovini. Susret se održao u samostanskoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Bistriku.

Duh Asiza širi se više od 35 godina našim prostorom. No, ove godine je poslana posebna poruka mira iz Sarajeva, javlja N1.

Kako su kazali okupljenim da je mir Božiji dar.

“Nikada ne odustajmo od dijaloga. Ne odustajemo i ne umoramo se. To je naše zajedničko nastojanje. Svi smo mi braća i sestre pred jednim Bogom. Okupili smo se da razmišljamo o miru. Mir je božiji dar. Svi znamo šta je potrebno za izgradnju mira. Činimo drugima ono što želiš da se tebi čini. Zbog ovih velikih stradanja nemir je zahvatio i naša srca. Želimo da iz Sarajeva pošaljemo poruku mira i pokažemo kako se nećemo umoriti u svjedočenju”, kazano je u crkvi sv. Ante na Bistriku u Sarajevu.

Foto: N1

Za N1 je govorio i fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene.

“Potrebno je pokazati ne samo riječima, nego i svojom blizinom da mir živimo. Drago mi je da šaljemo poruku iz Sarajeva, koji je osjetio tako strašan nemir. Šaljemo poruku poslije svega da nema druge nego da moramo sjesti i pomoliti se Bogu. Svaka religija ističe da je vrijednost mir. Želimo živjeti mir i da živimo mir. Mir nema alternative”, kazao nam je.

Malik ef. Šljivo, ispred Islamske zajednice BiH  je također prisustvovao ovom događaju. Za N1 je kazao da se iz Sarajeva šalje poruka mira i da se molimo svi jednom Bogu da zavlada mir.

“Jako nam je potreban mir na cijeloj zemljaskoj kugli. Mi ćemo s ovog mjesta poslati poruku i molit ćemo se jednom Bogu da zavlada mir. Svjedoci smo stradanja u Palestini. Drago mi je da su nas pozvali da zajedno sudjelujemo u ovome. Nadam se da će skup imati rezultata i da će doći do ušiju onih koji bi trebali čuti. Želim da sva ova stradanja koja se dešavaju u svijetu, a vrlo se lako mogu prenijeti i naša područja, prestanu. Sarajevo multietničko i multireligijsko mjesto koje može biti primjer i uzor onima koji žele da žive zajedno. Prošli smo golgotu od 1992. do 1995. godine. Mi smo i vjekovima prije živjeli svi zajedno. I naši političari i koji imaju drugačija razmišljanja poslije ovakvih skupova zajedno živjeti”, kazao nam je Šljivo.

Foto: N1

Igor Bencion Kožemjakin, hazan Židovske zajednice u Sarajevu kazao nam je da treba da prestanu strašna razaranja.

“Prevažno je da baš u ovom trenutku sukoba pokušamo da damo doprinos jednom zajedničkom molitvom za mir. Treba da probudimo srca vjernika i da mir i dobrota uđe u njihova srca. Trebaju prestati strašna razaranja ljudskih života koja se događaju. Svaki vjerujući čovjek pusti suzu za svakom ljudskom žrtvom gdje god ona bila. Učinimo maksimalne napore da političkim subjektima ukažemo šta naše vjere propagiraju”, zaključio je za N1.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije