zakon o trošarinama

U Centralnoj banci će biti otvoren poseban računa za novac od trošarina

08.12.2017.
u 10:30

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH. Izaslanici su se najprije izjasnili o načelima predloženog zakona i podržali ih, a onda su odlučili, bez razmatranja u nadležnom povjerenstvu, razmatrati ga i u drugom čitanju, nakon čega je zakon usvojen, piše Večernji list BiH. 

Modificirani prijedlog

Vijeće ministara BiH utvrdilo je modificirani prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u kojem su, uz suglasnost svih relevantnih sudionika u procesu pripreme i izrade zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava. Ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotekućine, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta te za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta. Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je jučer zadovoljstvo nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio set zakona koji se tiče povećanja cijene cestarine. Ponovio je kako je usvojeni set zakona rezultat postignutog konsenzusa, podsjećajući kako je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojio taj set zakona i nakon toga u cilju postizanja parlamentarne većine nastavljene su konzultacije između entitetskih vlada, kao i posredovanje Europske komisije, Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). - Ono što se smatralo nejasnim u narativnom dijelu je objašnjeno te je postalo vidljivo da će namjenski prihod od cestarina biti utrošeni na izgradnju autocesta te izgradnju i rekonstrukciju cesta. Bit će otvoren račun kod Centralne banke gdje će se slijevati ovi prihodi i bit će distribuirani sukladno tom setu zakona - dodao je Bevanda. Ovim su, ističe, otklonjene sve nedoumice u vezi s ovim pitanjem, a kao najvažnije je ocijenio da će, ako set zakona bude usvojen u Zastupničkom domu PS BiH, biti deblokirana sredstva koja su ugovorena s kreditorima za izgradnju cesta i riječ je o 528,450.000 eura.

Deblokada sredstava

Također, deblokirat će se grantovi koji su osigurati kroz pristupanje BiH Prometnoj zajednici te će se moći, kaže Bevanda, koridor graditi mnogo bržim tempom, a izrazio je i nadu da će stoga set zakona dobiti podršku u Zastupničkom domu, kao i da će usvojiti i proračun za iduću godinu. I ostali dužnosnici jučer su pozdravili odluku Doma naroda BiH te su poručili kako dovršetak ovoga procesa predstavlja trenutak kada će konačno krenuti novi investicijski val i projekti koji će otvoriti nova radna mjesta, a gradit će se infrastruktura koja će ovu zemlju približiti europskim standardima. Javnost je još uvijek sumnjičava kada se govori o ovoj temi te se pribojava kako će sredstva ipak na kraju biti utrošena na administraciju i druge obveze umjesto u cestogradnju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?