rezidba

U broćanskom vinogradu i iskusni rezač iz Makedonije

02.03.2019.
u 13:16

Nakon dugotrajna kišovita siječnja i snažne hladne bure u veljači, posljednjih dana vrijeme se u Hercegovini proljepšalo pa broćanski vinogradari i voćari svaki trenutak koriste za uništavanje korova, rezidbu vinove loze i voćaka, proljetno oranje i gnojidbu vinograda te obavljanje ostalih poljoprivrednih radova na svojim njivama.

Kako se na području Brotnja nalazi najviše vinogorje u BiH s više od 1000 ha plantažnih vinograda u privatnom vlasništvu te još 250 ha u vlasništvu Vinarije Čitluk, ovih je dana broćansko vinogorje jednostavno oživjelo pa na sve strane odzvanjaju zvuci traktora, motokultivatora, freza i ostalih poljoprivrednih strojeva, a rezidba je već obavljena na više od 80 posto vinograda.

Tako smo jučer na obnovljenom plantažnom vinogradu Dubrava kod Čitluka na rezidbi trsova, uz ostale, zatekli i iskusne rezače Ivana Kordića iz Blizanaca i Šemsiju Tairija iz Makedonije koji od 1984. godine živi u Mostaru. Iako je težak, rekli su nam kako dobro znaju taj posao i da ga obavljaju sa zadovoljstvom. Budući da svi broćanski vinogradari dobro znaju da od pravilne i pravodobne rezidbe ovisi urod glasovitih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine, rezidbi trsova poklanja se velika pozornost.

Stoga rezidbu vinograda tradicionalno svake godine obavljaju samo iskusni i dokazani poznavatelji tih poslova koji izuzetno dobro raspoznaju svaku sortu vinove loze i koji su do savršenstva proučili načine rezidbe pojedinih sorti. Oni također jako dobro znaju da od pravilne i pravodobno obrade tla, gnojidbe i zaštite vinograda, uvelike ovisi urod i kvaliteta vinskih sorti grožđa žilavke i blatine koje će već iduće jeseni u vlastitim podrumima preraditi u istoimena vina vrhunske kvalitete. T

ajnu proizvodnje grožđa i vina iskusni broćanski vinogradari i vinari stoljećima ljubomorno čuvaju i uspješno prenose na mlađe naraštaje. Stoga i ne čudi što se rezidbi trsova, gnojidbi, pljevidbi u Brotnju poklanja dužna pažnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?