Podmilačje

U Bistrici djeluje zajednica djece s posebnim potrebama

24.03.2016.
u 11:00

U selu Bistrici u župi Podmilačje, općina Jajce, djeluje zajednica djece s posebnim potrebama “Vjera i svjetlo”. Sastavni je dio pokreta zajednica “Vjera i svjetlo” koji je nastao u Francuskoj 1971. i otada se širi po cijelom svijetu. Riječ je o duhovnom međunarodnom pokretu zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje. U RH ima oko 20 zajednica “Vjera i svjetlo”, a ova je osnovana prije godinu dana i za sada je prva takva u BiH. - Trenutačno je u zajednici 10 djece, a zajedno s njihovim roditeljima i prijateljima ima nas oko 30. Za sastanke i druženje koristimo pomoćnu prostoriju u sklopu crkve koju nam je ustupio župnik fra Ilija Stipić. Međutim, rijetko se sastanemo svi, zbog udaljenosti i raširenosti župe.

Okupljamo se jedanput mjesečno, no nemamo stručnih osoba. Ali sastajemo se, razgovaramo, pjevamo, igramo se, imamo i katehetski dio, molimo se. Organiziramo izlete, idemo u Međugorje, a išli smo i u Đakovo. Sami sebe financiramo, nemamo donatore, međutim, imamo određenih obećanja od političara i gospodarstvenika, kaže Željka Klarić, volonterka u zajednici. Sa Željkom pomažu i djeluju u zajednici još tri volonterke - Svjetlana Martinović, Ana Đeno i Anđelka Petrović te još jedna gospođa koja je trenutačno na privremenom radu u Njemačkoj te framašice iz župne Frame. Roditelji djece s posebnim potrebama su sa zadovoljstvom dočekali osnivanje udruge. - Imam četvero djece, Marko je treći po redu, ima 13 godina i ide u sedmi razred. Ima poteškoće u govoru, slabu koncentraciju i blaži oblik retardacije. U školi ima svog pomoćnika (asistenta) koji mu pomaže, a u Jajce idemo logopedu, defektologu i psihologu. Napredak je spor, ali sve i svemu dobro je. Osnivanje zajednice je izvanredna stvar, moj Marko i mlađi sin jedva čekaju dan kad je sastanak i druženje. Nismo propustili nijedan sastanak, razmjenjujemo iskustva, idemo na putovanja. Stručne osobe bi nam doista dobro došle kako bismo imali edukaciju, da nas poduče kako raditi s našom djecom - kaže Anđa Jezerčić iz sela Kuprešani.

Tražili su pomoć od Općine i dobili obećanje da će im se udovoljiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije