Sve veći problem

U BiH u prodaji najviše lažnih Viagri i Kamagri, ali i antibiotici

lijekovi
14.02.2016.
u 10:23

Međunarodni kriminal lažiranja lijekova doživio je u posljednjih desetak godina ekspanziju, zbog čega je Vijeće Europe usvojilo Medicrime konvenciju o borbi protiv lažiranja lijekova i medicinskih proizvoda.

Potpisivanjem konvencije i BiH a se uključila u sustavnu borbu protiv ove vrste kriminala. Svake godine na tržište BiH se ilegalnim putem uvoze lažni lijekovi. To se prije svega odnosi na lijekove za potenciju poput Viagre i Kamagre, za kojim je velika potražnja na crnom tržištu.

Među krivotvorenim lijekovima su najčešće i antibiotici, analgetici, te lijekovi protiv raka, malarije i kolesterola. Uska suradnja agencija u sprečavanju ovog vida kriminala je krucijalna.

- Agencija za lijekove svakog dana, ukoliko dođe do registracije određenog lijeka, što znači da je tom lijeku dozvoljena prodaja na našem tržištu, tu informaciju proslijeđuje u našu bazu koja je dostupna svim carinskim ispostavama širom BiH. Ukoliko se određeni lijek koji se uvozi u našu zemlju ne nalazi u samoj bazi, tada mi praktično zaustavljamo uvoz takve robe - pojašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubojstva jer čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne sastojke, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek.

U Agenciji za lijekove BiH ističu kako je otkrivanje krivotvorenih lijekova otežano zbog toga što Agencija ne posjeduje potrebnu analitičku opremu.

- Očekujemo nabavku dodatne opreme koja će nam osigurati ispitivanje neidentificiranih, nepoznatih supstanci, koje mogu biti prisutne u takvim vrstama lijekova, krivotvorenih prije svega. Oprema jeste vrijedna oko milijun maraka, ali će osigurati ispitivanje ove vrste preparata koji predstavljaju rizik za našu populaciju - ističe Alija Uzunović, pomoćnik direktora Agencije za lijekove BiH.

Bosna i Hercegovina je početkom prosinca potpisala Medicrime konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv krivotvorenja lijekova i medicinskih proizvoda, te je na ovaj način iskazala spremnost da se na organiziran i sustavan način, suprotstavi ovom međunarodnom kriminalu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH još od 2011. godine provodi temeljne aktivnosti u vezi sa pristupanjem ovoj Konvenciji, te je državna radna grupa izradila, a Vijeće ministara BiH u lipnju 2015. godine usvojilo Operativni plan za pristupanje i ratifikaciju Medicrime konvencije.

Operativnim planom su definirane sve aktivnosti koje je nužno poduzeti s ciljem provedbe konvencije – navode u Ministarstvu.

Operativnim planom je predviđena suradnja državnih institucija i agencija u otkrivanju i sprečavanju trgovine krivotvorenih lijekova kao i nabavka specijalne laboratorijske opreme s ciljem pravovremene detekcije lažnih lijekova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?