Pogodnost

U BiH u opticaju 1.912 diplomatskih putovnica

putovnica bih
21.10.2015.
u 21:35

Pravo na diplomatske putovnice imaju savjetnici članova Predsjedništva BiH, vjerski poglavari, te bivši visoki državni dužnosnici...

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH priopćeno je za Klix.ba da je u BiH trenutno u opticaju 1.912 diplomatskih putovnica. Na popisu osoba koje ostvaruju pravo na diplomatske putovnice nalaze se, između ostalog, i savjetnici članova Predsjedništva BiH, vjerski poglavari, te bivši visoki državni dužnosnici.

Diplomatsku putovnicu izdaje Ministarstvo vanjskih poslova BiH u skladu s odredbama Zakona o putnim ispravama BiH. Ova vrsta putovnice izdaje se u skladu s Pravilnikom o izdavanju diplomatskih putovnica u kojem stoji da se diplomatska putovnica izdaje dužnosnicma organa, organizacija, odnosno institucija u BiH određenih u popisu A, kao i bivšim dužnosnicima koji su navedeni u istoj, a koji su tu dužnost obavljali od dana stupanja na snagu Ustava BiH. 

U ovoj kategoriji nalaze se, između ostalog, i poglavari vjerskih zajednica, načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH te karijerni veleposlanici i generalni konzuli BiH u mirovini koji su na radu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH proveli najmanje deset godina. 

Također, predsjednici Ustavnog suda BiH, Suda BiH i glavni tužitelj BiH imaju pravo na diplomatsku putovnicu BiH, a isto važi i za direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH i direktora Direkcije za europske integracije BiH.

Dužnosnici ostvaruju pravo na diplomatsku putovnicu po osnovu ranije obavljane funkcije samo u slučaju kada isti to pravo ne koriste po drugoj osnovi propisanoj Pravilnikom o izdavanju diplomatskih putovnica. 

Diplomatske putovnice izdaju se i dužnosnicima organa, organizacija, odnosno institucija u BiH određenih u popisu B, zaposlenim koji imaju diplomatski status u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, članu državnog izaslanstva BiH, diplomatskom kuriru, diplomatskom osoblju BiH, konzularnom dužnosniku BiH i vojnom diplomatskom osoblju BiH, kao i njihovim bračnim drugovima i djeci. 

Na popisu B nalaze se, između ostalog, i generalni tajnik Predsjedništva BiH i savjetnici članova Predsjedništva BiH, te ministri u entitetskim vladama, kao i dva poglavara vjerskih zajednica koji su u Međureligijskom vijeću BiH. 

Diplomatska putovnica izdaje se i osobi koja po odluci Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH, Vijeća ministara BiH i nadležnog ministarstva BiH odlazi na rad u međunarodne organizacije na dužnost diplomatskog ranga, kao i drugoj osobi državljaninu BiH, za koje ministar smatra da je od posebnog interesa za BiH.

Bivši članovi Predsjedništva BiH, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i bivši ministri vanjskih poslova BiH ne ostvaruju pravo na diplomatsku putovnicu ukoliko su krivično kažnjavani ili se protiv njih vodi krivični postupak, ili ukoliko se radi o dužnosniku koji je smijenjen ili nije okončao mandat.

POPIS "A"

predsjedavajući Predsjedništva BiH; članovi Predsjedništva BiH; predsjedavajući Zastupičkog doma Parlamentarne skupštine BiH; predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH; zastupnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH; predsjedavajući Vijeća ministara BiH; ministri u Vijeću ministara BiH; zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH; predsjednik Ustavnog suda BiH; predsjednik Suda Bosne i Hercegovine; javni tužitelj Bosne i Hercegovine; direktor Direkcije za europske integracije BiH; direktor Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka; direktor Granične policije Bosne i Hercegovine; direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine; direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH; načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH; suci Ustavnog suda BiH; predsjednik Federacije BiH; potpredsjednici Federacije BiH; predsjednik Republike Srpske; potpredsjednici Republike Srpske; predsjednik Vlade Federacije BiH; predsjednik Vlade Republike Srpske; bivši veleposlanici i generalni konzuli BiH, koji su na radu u MVP-u BiH proveli najmanje 10 godina, od čega najmanje 5 godina na poslovina veleposlanika ili generalnog konzula, pod uvjetom da nisu zaposleni u privatnom sektoru; oficiri za vezu Predsjedništva BiH s Međunarodnim sudom za ratne zločine; oficir za vezu Bosne i Hercegovine u SECI/SELEC; guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine; bivši članovi Predsjedništva BiH; bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH; bivši ministri vanjskih poslova BiH* 

POPIS "B"

šefovi ureda i savjetnici članova Predsjedništva; generalni tajnik Predsjedništva BiH; šef Protokola Predsjedništva BiH; šef Odjela za odnose sa javnošću Predsjedništva BiH; ombudsmeni za zaštitu ljudskih prava BiH; ministri u Vladi Federacije BiH; ministri u Vladi Republike Srpske; po dva visokodostojnika vjerskih konfesija u Bosni i Hercegovini koji su članovi Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine; predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH; potpredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH; predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH; potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH; predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske; potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske; predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske; potpredsjednici Narodne skupštine Republike Srpske. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?